Clintonovci vlani zarobili desať miliónov dolárov

Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová zverejnila svoje a manželovo daňové priznanie za rok 2015. Z dokumentu vyplýva, že manželia Clintonovci zarobili vlani vyše desať miliónov dolárov a z tohto príjmu zaplatili celkovú daň približne 43 percent.

12.08.2016 21:16
debata (32)

Väčšina príjmu pochádzala z honorárov za prejavy, ktoré Clintonová a jej manžel Bill Clinton dostali počas minulého roka, ale značná časť pochádzala aj z političkinej knižnej zmluvy. Daňové priznanie za rok 2015 tiež ukázalo, že Clintonovci darovali 9,8 percenta svojho príjmu na charitu, informovala tlačová agentúra DPA.

Hillary a Bill Clintonovci zverejňujú svoje daňové priznania od roku 1977, ako sa uvádzalo v tlačovej správe vydanej spolu s kópiami daňových údajov.

Clintonová žiada, aby svoje daňové priznania zverejnil aj jej republikánsky súper v prezidentských voľbách Donald Trump. Republikánsky nominant vyhlásil, že vo zverejnení týchto dokumentov mu v súčasnosti bráni audit amerických daňových úradov, ale newyorský miliardár dodal, že ich zverejní, keď sa audit skončí.

Americkí kandidáti na prezidenta nemusia zverejňovať svoje daňové priznania, avšak nominanti sa držia tradície transparentnosti a robia to už viac ako 40 rokov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #Hillary Clinton