Francúzi obvinili mladíka v súvislosti s vraždou kňaza

Vo Francúzsku predbežne obvinili muža, ktorý sa stretol s dvoma islamistami krátko predtým, než v mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii zavraždili 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela. Protiteroristický sudca na 21-ročného mladíka uvalil väzbu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

13.08.2016 08:44
debata (3)

Mladík z Toulouse, ktorého meno úrady neuviedli, čelí obvineniu „zo zámeru spáchať zločin ublíženia na tele“ v súvislosti s terorizmom.

Podľa agentúry AFP muža zadržali v pondelok, podľa AP už minulý týždeň. Polícia ho následne vypočúvala ohľadom jeho údajných stretnutí z 24. a 25. júla s vrahmi kňaza. Kńaza zabili v kostole 26. júla.

Policajti oboch 19-ročných útočníkov Adela Kermicha a Abdela Malika Petitjeana zastrelila.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) krátko potom zverejnila video, na ktorom obaja útočníci prisahajú vernosť šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Podozrivý mladík bol údajne s Kermichom v kontakte aj cez komunikačnú sieť Telegram, ktorá sa pre svoj kódovací systém stala obľúbeným spôsobom komunikácie džihádistov. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vrahovia mužovi o svojich plánoch na útok povedali. To však dotyčný poprel.

Agentúra AFP napísala, že mladík z Toulouse bol nezamestnaný a vyšetrovateľom sa javil ako labilný. Rýchlo sa vraj radikalizoval. Tajné služby o tom nemali žiadne záznamy.

Francúzska justícia už skôr obvinila v súvislosti s vraždou kňaza Petitjeanova bratranca Farida K. a dvadsaťročného Jeana-Philippa J., ktorý sa s Petitjeanom pokúsil v júni odcestovať do Sýrie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vražda #kostol #IS