Yildirim: USA zlepšili svoj postoj k vydaniu Gülena, príde Biden

Spojené štáty v poslednej dobe zlepšili svoj postoj k žiadosti o vydanie islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého tureckí predstavitelia obviňujú zo zosnovania nedávneho pokusu o prevrat. Novinárom to povedal turecký premiér Binali Yildirim. Ten informoval aj o tom, že na návštevu Ankary koncom augusta príde americký viceprezident Joseph Biden. V októbri potom príde ešte minister zahraničia John Kerry.

13.08.2016 15:59
debata (14)

Premiér Yildirim zverejnil aj nové údaje o počte ľudí, ktorí v rámci čistiek po nevydarenom puči prišli o prácu. Podľa neho ich je už 81 494.

Biden má do Turecka prísť 24. augusta, čo je dátum, keď mal podľa pôvodných plánov prísť do Ankary Kerry. Jeho návšteva sa však odkladá na október, povedal Yildirim.

S oboma politikmi budú Turci pravdepodobne hovoriť práve aj o procese vydania Gülena, ktorý žije v exile v USA a o ktorého vydanie Ankara po júlovom puči žiada. Prvú žiadosť Američania odmietli ako nedostatočne odôvodnenú, druhú teraz skúmajú. Optimistický bol ohľadom osudu žiadosti aj minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu, ktorý v piatok povedal, že má ohľadom procesu vydania z USA „pozitívne signály“.

„Najdôležitejším základom pre zlepšenie našich vzťahov s USA je vydanie Gülena, tam nie je žiadny priestor pre vyjednávanie,“ povedal podľa stanice CNN Türk premiér. „To, či budú antiamerické nálady v Turecku pokračovať alebo nie, súvisí aj s týmto,“ dodal.

Úrad istanbulského prokurátora oznámil, že okrem žiadosti o vydanie do USA odoslali aj list, v ktorom Ankara žiada Gülenovo zadržanie.

Sedemdesiatpäťročný duchovný Gülen obvinenia zo snahy zvrhnúť vládu odmieta a chce, aby vyšetrovanie týkajúce sa jeho údajného podielu na prevrate viedol nezávislý medzinárodný orgán. Turecká justícia podľa neho nie je nezávislá, a preto by nebolo možné zaručiť jeho právo na spravodlivý proces. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prenasleduje Gülena a jeho priaznivcov dlhodobo, po pokuse o puč akcie proti nim ešte zintenzívnila.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Fetullah Gülen #pokus o prevrat v Turecku