Muž napadol vo Švajčiarsku cestujúcich vo vlaku, šesť ich zranil

Šesť ľudí zranil muž, ktorý vo vlaku na východe Švajčiarska zaútočil na cestujúcich zapálenou horľavou tekutinou a nožom. S odvolaním sa na tamojšiu políciu to uviedla agentúra AFP.

13.08.2016 18:52 , aktualizované: 21:05
debata (49)

Podľa švajčiarskeho webu 24heures sú niektoré zranenia vážne. Motív útoku, pri ktorom utrpelo zranenia aj šesťročné dieťa, je zatiaľ nejasný. Švajčiarska polícia však nepovažuje za pravdepodobné, že by išlo o teroristický čin. Prikláňa sa podľa agentúry Reuters k tomu, že možno išlo o zločin z vášne. „Veľmi pritiahnuté za vlasy sa zatiaľ zdá, že za tým bol terorizmus,“ povedal podľa Reuters policajný hovorca spravodajskému portálu welt.de k možnému motívu útoku.

Útočníkom je podľa dostupných informácií 27-ročný Švajčiar. V čase incidentu boli vo vlaku desiatky cestujúcich. Polícia kantónu Sankt Gallen uviedla, že bol tiež zranený. Okrem šesťročného dievčatka utrpeli zranenia 17-ročný mladík, 50-ročný muž a tri ženy vo veku 17, 34 a 43 rokov, uviedla miestna agentúra ATS.

Podľa polície násilník založil oheň o 14:20 SELČ vo vlakovej súprave pri železničnej stanici v Salez medzi obcami Buchs a Sennwald blízko hraníc s Lichtenštajnskom. Použil k tomu zatiaľ bližšie nešpecifikovanú horľavinu a cestujúcich tiež napadol nožom.

Polícia uzavrela oblasť útoku a na miesto prišli aj hasiči, tri záchranárske vrtuľníky a lekárske tímy. Stanicu dočasne uzavreli a pre ďalšiu dopravu cestujúcich sa pripravujú autobusy. Podľa prvých odhadov je výška škody na vlaku viac ako 100 000 švajči­arskych frankov (vyše 90 000 eur).

Ide o prvý podobný útok vo Švajčiarsku v poslednej dobe. Séria útokov zasiahla v posledných 18 mesiacoch susedné Francúzsko a Nemecko, rovnako ako Belgicko. V Nemecku afganský žiadateľ o azyl v júli zranil vo vlaku sekerou štyroch ľudí. K väčšine týchto útokov sa hlásil takzvaný Islamský štát. Švajčiarska polícia však o motíve incidentu ani o totožnosti útočníka zatiaľ nezverejnila žiadne informácie.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Švajčiarsko