Fidel Castro sa na svoje 90. narodeniny ukázal na verejnosti

Kubánsky komunistický vodca Fidel Castro sa pri príležitosti svojich 90. narodenín v sobotu večer objavil na verejnosti, po boku brata Raúla a prezidenta Venezuely Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na priamy prenos z osláv, ktorý odvysielala kubánska televízia.

14.08.2016 07:22
fidel, maduri Foto:
Niekdajší kubánsky prezident Fidel Castro a venezuelský prezident Nicolás Maduro s manželkou Ciliou Flores v Havane pri príležitosti 90. narodenín Fidela Castra.
debata (78)

Castro, o ktorého zdravotnom stave sa na ostrove často špekuluje, sa na verejnosti neukázal od apríla tohto roka. Vtedy zavítal do školy pomenovanej po jednej zo svojich kolegýň – revolucionárok.

V sobotu večer sa niekdajší kubánsky prezident Fidel Castro zúčastnil slávnostného galavečera usporiadaného na jeho počesť v divadle Karla Marxa v Havane. Oblečený v bielej teplákovej súprave a zelenej košeli pomaly prišiel na svoje miesto a posadil sa vedľa svojho brata Raúla, ktorý od neho prevzal v roku 2008 moc a začal trhové reformy, a jedného zo svojich najbližších spojencov, venezuelského prezidenta Madura. Prítomní boli tiež najvyšší kubánski vojenskí velitelia a politici. Fidel žiadny prejav neposkytol.

Predtým však Fidel Castro poďakoval Kubáncom za prianie k narodeninám v dlhom liste, ktorý zverejnili štátne médiá. V liste tiež zaspomínal na svoje detstvo na rodinnej plantáži v Biráne v provincii Holguín, zvlášť potom na svojho otca, ktorý zomrel ešte pred revolúciou.

„Celkom vtedy trpel. Z troch synov dvaja neboli doma, pretože plnili revolucionárske povinnosti,“ napísal Fidel. Už vtedy som však vedel, že ma Raúl nahradí, keby sa mi niečo stalo, predovšetkým keby sa Spojeným štátom podarilo ma zabiť, uviedol ďalej Fidel v liste, v ktorom potom pokračuje kritikou amerického prezidenta Baracka Obamu.

Blahoželanie dostal Fidel Castro od spojencov Kuby z celého sveta. Telefonoval mu ruský prezident Vladimir Putin. Nikaragujský prezident Daniel Ortega nazval Fidela svojím starším bratom. Bolívijský prezident Evo Morales na twitteri k blahoželania dodal, že „kubánska revolúcia bola matkou revolúcii v Latinskej Amerike“.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro