Švajčiarska polícia nepozná motív útočníka z vlaku, ten zomrel

Švajčiarska polícia stále nedokáže povedať nič bližšie o motíve 27-ročného útočníka, ktorý v sobotu vo vlaku blízko lichtenštajnských hraníc nožom a horľavou tekutinou napadol svojich spolucestujúcich. Ťažko zranený páchateľ v nemocnici zomrel, rovnako ako predtým jedna z ním napadnutých žien. Polícia však nemá dôkazy, že by išlo o teroristický čin.

14.08.2016 10:31 , aktualizované: 14:20
švajčiarsko, vlak, útok Foto: ,
Vlak, v ktorom vyčíňal 27-ročný muž.
debata (35)

Útok sa odohral v sobotu popoludní počas jazdy v blízkosti železničnej stanice Salez v kantóne St. Gallen. Mladý Švajčiar vo vlaku zranil šesť pasažierov. 34-ročná žena svojim zraneniam podľahla. S ťažkými popáleninami hospitalizovali aj útočníka. Pre jeho kritický stavu ho polícia nemohla vypočuť a muž v nemocnici zomrel. Zranenia utrpelo aj šesťročné dieťa, to je však mimo ohrozenia života.

Polícia od začiatku uvádzala, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o teroristický čin. „Nedá sa samozrejme nič vylúčiť, ale táto myšlienka je nám teraz veľmi vzdialená,“ povedal ohľadom možného teroristického pozadia útoku policajný hovorca Bruno Metzger.

Potvrdzuje to aj vyhlásenie polície kantónu Sankt Gallen. „Otázka motívu je úplne otvorená. Teraz neexistuje žiadny dôkaz, že by išlo o politicky motivovaný alebo teroristický čin,“ uvádza vyhlásenie.

Podľa Metzgera nie je doteraz jasné, či chcel útočník zasiahnuť konkrétnu osobu alebo či niekoho z cestujúcich vo vlaku poznal. Isté však je, že konal sám a že nešlo o migranta, ale o obyvateľa susedného kantónu. Mladý muž vraj zatiaľ nemá žiadny záznam v trestnom registri a nie je vylúčené, že za jeho činom stoja osobné problémy.

Policajti podľa švajčiarskych médií vykonali domovú prehliadku v jeho bydlisku a plánujú zverejniť ďalšie podrobnosti z vyšetrovania. Pomôcť im má aj videozáznam z vlaku.

Zranený bol aj muž, ktorý čakal na nástupišti stanice. Podľa polície vbehol do vagóna a vytiahol útočníka, na ktorom horeli šaty, povedal denníku Blick policajný hovorca Hanspeter Krüsi. „Jeho zásah zabránil najhoršiemu,“ povedal hovorca a naznačil, že bez tejto intervencie mohlo byť zranených viac.

Ide o prvý podobný útok vo Švajčiarsku v poslednej dobe. Séria útokov zasiahla v posledných 18 mesiacoch susedné Francúzsko a Nemecko, rovnako ako Belgicko. V Nemecku afganský žiadateľ o azyl v júli zranil vo vlaku sekerou štyroch ľudí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Švajčiarsko #útočník