Thajská polícia zatkla muža v súvislosti s koordinovanými útokmi

Bombové a podpaľačské útoky v južnom Thajsku, pri ktorých zahynuli tento týždeň najmenej štyria ľudia a 35 ďalších utrpelo zranenia, boli "celkom jasne prepojené", uviedla podľa agentúry Reuters thajská polícia. Thajské úrady zatkli aj jednu osobu v súvislosti s jedným z podpaľačských útokov. Našli tiež ďalšie nastražené nálože, ktoré však našťastie nevybuchli.

14.08.2016 11:55 , aktualizované: 18:40
debata

Vo štvrtok večer a v piatok explodovalo na piatich rôznych miestach Thajska najmenej desať náloží. Cez víkend potom polícia našla na rôznych miestach ďalších päť náloží, ktorých rozbušky zlyhali a nevybuchli. Terčom atentátnikov boli najmä turistické lokality na juhu krajiny. Všetky obete sú podľa polície Thajčania, medzi zranenými sú aj cudzinci.

„Tieto činy vykonala istá skupina súčasne na mnohých miestach, na príkaz jedného človeka,“ vyhlásil zástupca šéfa thajskej polície.

Zatykač vydali v súvislosti s podpaľačským útokom na supermarket zo štvrtkového rána, spresnil ten istý zdroj. Po ďalších podozrivých sa stále pátra.

K atentátom sa nikto neprihlásil a thajské úrady opakujú, že v žiadnom prípade nešlo o medzinárodný terorizmus. Podľa thajskej polície mali útoky zrejme vnútropolitický motív – mohli za nimi stáť odporcovia novej ústavy podporovanej vojenskou vládou, ktorú minulý týždeň schválili v referende.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #bombový útok