Lavrov: Rusko nenesie vinu za súčasné vzťahy s Nemeckom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko nenesie vinu za súčasný stav vzťahov medzi Berlínom a Moskvou.

14.08.2016 19:47
debata (180)

„Vzťahy Ruska a Nemecka prežívajú neľahké obdobie, ale došlo k tomu nie vinou Ruska,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry Interfax počas stretnutia s gubernátorom Sverdlovskej oblasti Jevgenijom Kujvaševom.

Lavrov pricestoval do Jekaterinburgu, metropoly Sverdlovskej oblasti, kde sa v pondelok stretne so svojím nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. Očakáva sa, že témou ich rokovania bude situácia na východe Ukrajiny a vývoj v Sýrii.

Obaja ministri majú na pondelok v programe aj diskusiu s vysokoškolákmi, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej rusko-nemeckej letnej škole s názvom „Cesty rozvoja energetického sektora. Aktuálne výzvy“. Diskusia sa podľa agentúry TASS bude venovať najmä téme diplomatických vzťahov oboch krajín, obzvlášť v súvislosti s konfliktmi v Sýrii a na Ukrajine.

Agentúra DPA pripomenula, že negatívny vplyv na vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom malo anektovanie dovtedy Ukrajine patriaceho Krymského polostrova Ruskom na jar roku 2014. K anexii došlo po tom, ako masové protivládne protesty v Kyjeve vyústili do zosadenia proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády a k zmene politického kurzu Ukrajiny na prozápadný.

Lavrov uviedol, že napriek súčasnej kríze majú kontakty s Nemeckom pre Rusko vysokú prioritu. V tejto súvislosti vyzdvihol význam, aký majú práve kontakty nadviazané medzi mladými ľuďmi počas letnej školy. Poznamenal, že tento aspekt si uvedomuje aj minister Steinmeier.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Sýria #Ukrajina #Sergej Lavrov #Frank-Walter Steinmeier