Lavrov a Steinmeier priznávajú: Naše vzťahy zažívajú ťažké obdobie

Rusko je pripravené poskytnúť západným krajinám dôkazy o údajnom ozbrojenom vpáde Ukrajincov na anektovaný Krym. Nemeckému ministrovi zahraničia Frankovi-Walterovi Steinmeierovi to v Jekaterinburgu povedal jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov.

15.08.2016 12:12 , aktualizované: 14:53
Lavrov Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov odmietol špekulácie, že Rusko preruší diplomatické styky s Ukrajinou.
debata (43)

Moskva minulý týždeň obvinila Kyjev, že zosnoval vpád svojich „diverzantov“ na polostrov, pri ktorom prišli o život dvaja ruskí vojaci.

Po rokovaní so Steinmeierom Lavrov povedal, že akcia ukrajinskej vojenskej rozviedky bola vopred dlhodobo pripravovaná. Incident vyvolal prudké zvýšenie napätia a obavy pred novým rusko-ukrajinským konfliktom. Špekulácie o tom, že Rusko preruší diplomatické styky s Ukrajinou, však Lavrov dnes odmietol. „Na tom nikto nemá záujem,“ vyhlásil.

Cieľom ukrajinskej akcie bolo podľa ruského ministra destabilizovať situáciu na Kryme. Moskva kvôli zvýšenému napätiu podľa skorších správ uzavrela štyri z piatich hraničných priechodov a zablokovala na severe polostrova internetové spojenie. Cez víkend sa však už podľa Kyjeva situácia upokojila a blíži sa k normálu.

Podľa ruských médií Lavrov a Steinmeier diskutovali o možnosti obnoviť rokovania takzvanej normandskej skupiny, ktorá združuje Rusko, Ukrajinu, Nemecko a Francúzsko.

Najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin minulý týždeň po krymskom incidente vyhlásil, že stretnutie skupiny na najvyššej úrovni, plánované na september v Číne, nemá za terajších okolností zmysel.

Steinmeier vyzval Rusko, aby umožnilo pomoc Halabu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol výzvu svojho nemeckého kolegu Franka-Waltera Steinmeiera na dlhšie prímerie, než sú súčasné tri hodiny denne, ktoré umožňujú doručenie humanitárnej pomoci do Halabu (Aleppo). Lavrov čiastočne súhlasil so Steinmeierovým názorom, že „trojhodinová prestávka denne je nedostatočná“.

Šéf ruskej diplomacie však takisto povedal novinárom, že „ak sa to má predĺžiť, musia sa vyriešiť záležitosti týkajúce sa boja proti teroristom“. „Výsledkom prestávky je mierne zlepšenie humanitárnej situácie,“ povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS. „Ale hlavným výsledkom je to, že teroristi si doplnili počty o 7 000 ľudí, nehovoriac už o obrovských množstvách zbraní a munície,“ dodal Lavrov.

Frank-Walter Steinmeier vyzval Rusko, aby odložilo zbrane a umožnilo tak doručenie humanitárnej pomoci do ťažko skúšaného, obliehaného mesta Halab na severe Sýrie ešte pred konaním jeho schôdzky so Sergejom Lavrovom. Informovala o tom agentúra DPA. „Podľa môjho názoru musia zbrane zmĺknuť, aby sa ľuďom mohli doručiť základné potreby,“ povedal Steinmeier pred rozhovormi.

„Humanitárna situácia v Halabe je katastrofálna. Toto nemôže a nesmie pokračovať. Tri hodiny denne nestačia,“ zdôraznil Steinmeier.

Trojhodinové prímerie denne pôsobí ako pomoc a úľava, ale v skutočnosti to tak nie je, vyhlásil hovorca nemeckej vlády v Berlíne Steffen Seibert. Práve Moskva a sýrsky režim musia rozhodnúť, „či bude zomieranie v Halabe pokračovať“, dodal Seibert.

Boje medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami vypukli v polovici roka 2012 najprv v Aleppe. Keď sily režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada minulý mesiac dobyli aj poslednú zásobovaciu trasu povstalcov smerom na východ, OSN varovala, že zásoby potravín vydržia v meste len do polovice augusta.

Rusko – kľúčový spojenec sýrskej vlády – minulý týždeň zoznámilo, že tri dni bude robiť každý deň trojhodinové prestávky v bombardovaní, aby umožnilo prísun pomoci do Aleppa. OSN však upozornila, že tento krok je nedostatočný.

Najťažšie obdobie od znovuzjednotenia Nemecka

Steinmeier a Lavrov priznali, že diplomatické vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom sú v súčasnosti napäté. „Som presvedčený, že vzťahy sa skôr či neskôr znova stabilizujú,“ povedal Lavrov a dodal, že Nemecko je pre Rusko strategicky dôležitým partnerom.

Obe krajiny sa opakovane dostávajú do sporu kvôli účasti Ruska v Sýrii a tiež kvôli jeho úlohe v separatistických bojoch na východe Ukrajiny. „Rusko-nemecké vzťahy v súčasnosti prechádzajú ťažkým obdobím,“ povedal Lavrov.

„Myslím si, že toto je najťažšie obdobie od znovuzjednotenia Nemecka, ktoré sa udialo za aktívnej a rozhodujúcej účasti našej krajiny (Sovietskeho zväzu),“ uviedol ešte ruský minister.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Sergej Lavrov #Frank-Walter Steinmeier #anexia Krymu #normandská skupina