Rusko začalo manévre vo východnom Stredomorí

Ruská armáda informovala, že začala námorné cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora v blízkosti Sýrie s cieľom otestovať schopnosť námorníctva reagovať na "krízové situácie teroristickej povahy".

15.08.2016 17:47
debata (1)

Tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany uvádza, že cvičenie sa začalo v pondelok. Vojenské námorníctvo bude počas neho testovať delostreleckú a raketovú paľbu v podmienkach pripomínajúcich „bojovú situáciu“.

Medzi loďami, ktoré sa zúčastňujú na cvičení, sú dve korvety Bujan-M vybavené riadenými strelami s dlhým doletom. Takéto strely vlani použili pri útokoch na ciele takzvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii.

Od septembrovej intervencie v občianskej vojne v Sýrii sa ruské bojové lode zdržiavajú pri pobreží Sýrie. To podľa agentúry AP pripomína prax zo sovietskych čias, keď sovietske vojenské plavidlá stabilne hliadkovali v Stredomorí.

V sýrskom prístave Tartús sa nachádza v súčasnosti jediná základňa ruského vojenského námorníctva mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #manévre #Stredomorie