Trump povedal, že vzostup IS je dôsledok Obamovej politiky, WSJ ho ostro kritizoval

Kandidát amerických republikánov na úrad prezidenta Donald Trump znova pripísal vzostup radikálnej organizácie Islamský štát (IS) súčasnej administratíve prezidenta Baracka Obamu. Vo svojom prejave venovanom zahraničnej politike síce Obamu nenazval ako v minulosti zakladateľom IS, ale vyhlásil, že prezident neprejavil morálne odvahu. Denník The Wall Street Journal mu v pondelňajšom vydaní, ešte predtým ako v Ohiu predniesol prejav o svojich zámeroch v zahraničnej politike, odporúčal, aby zmenil spôsob svojej kampane, alebo odstúpil.

15.08.2016 22:34
Trump Foto: ,
Kandidát republikánov na prezidenta Donald Trump predniesol v Youngstowne v štáte Ohio prejav o svojich zámeroch v oblasti zahraničnej politiky USA.
debata (27)

Zničenie IS označil Trump za hlavný cieľ svojej zahraničnej politiky, na dosiahnutie ktorého podľa svojich slov využije aj dočasné pozastavenie príjmu prisťahovalcov z nebezpečných regiónov.

Obamova politika podľa Trumpa „bez diskusie priamo zapríčinila vzostup IS“. Trumpova súperka vo voľbách a predstaviteľka demokratického tábora Hillary Clintonová podľa republikánskeho kandidáta nemá „duševnú ani fyzickú výdrž“ na boj proti IS a proti „mnohým nepriateľom“, ktorým USA čelia.

Trumpova zahraničná politika

Trump zmenil svoj doterajší postoj k NATO, keď vyhlásil, že v prípade zvolenia bude s alianciou v boji proti IS úzko spolupracovať. „Pri tejto misii budeme s NATO úzko spolupracovať,“ povedal. V minulosti pohrozil, že za jeho vedenia USA nemusia za určitých podmienok rešpektovať záväzky voči iným členom aliancie.

Trump však zároveň povedal s poukazom na Rusko, že pri plnení základného cieľa svojej zahraničnej politiky, ktorým bude zničenie IS, bude spolupracovať s ktoroukoľvek krajinou, ktorá bude tento cieľ zdieľať. „Akákoľvek krajina, ktorá bude mať rovnaký cieľ, bude našim spojencom,“ povedal.

Trump okrem iného v Ohiu vyhlásil, že zabráni tzv. Islamskému štátu používať internet a sociálne siete na nábor nových ľudí a k propagande. Bude proti nemu bojovať vojensky, ale aj na kybernetickom poli. „Nemôžeme dovoliť, aby sa internet stal nástrojom regrutovania,“ povedal Trump.

Nový filter pre výber imigrantov

Republikánsky kandidát sľúbil zavedenie nových pravidiel pre výber imigrantov. Pôjde vraj o prísny filter. „Vzhľadom k hrozbám, ktorým čelíme, je čas zaviesť nové kontroly. Označil by som ich za dôkladný filter,“ vyhlásil Trump.

Agentúra AP s odvolaním sa na členov Trumpovej kampane uviedla, že záujemcovia o prijatie v USA budú odpovedať na otázky týkajúce sa náboženskej slobody, rovnosti pohlaví alebo práv homosexuálov. Vláda bude využívať dotazníky, sociálne siete, bude sa pýtať aj priateľov a rodiny, aby zistila, či žiadateľ ctí americké hodnoty, ako je tolerancia a pluralizmus. Víza nebudú udelené nikomu, u koho nebude možné previesť náležitú previerku.

Trump povedal, že dočasne zastaví príjem migrantov z krajín, ktoré majú povesť exportérov terorizmu. Vyradení budú všetci, ktorí chovajú „nepriateľské postoje“ voči USA a voči ich princípom.

WSJ dôrazne odporučil Trumpovi zmeniť kampaň

Donald Trump by mal do začiatku septembra zmeniť spôsob svojej kampane, alebo odstúpiť. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý dal Trumpovi ako termín pre možnú zmenu sviatok práce, ktorý pripadne na 5. septembra.

„Pán Trump si znepriatelil svoju stranu a nevedie kampaň kompetentným spôsobom,“ napísal denník, ktorý, ako poznamenala agentúra Reuters, väčšinou drží stranu republikánom. Článok agentúra hodnotí ako nezvyčajne kritický.

„Okno pre zmenu sa (pre Trumpa) zatvára,“ píše sa v článku, ktorý tiež vyzýva miliardárových priaznivcov, aby prinútili svojho kandidáta viesť disciplinovanejšiu kampaň. „Keď sa im k tomu pána Trumpa nepodarí prinútiť do sviatku práce, nezostane strane nič iné, než sa svojho kandidáta čoby beznádejného vzdať a zamerať sa na záchranu Senátu a Snemovne a na ďalšie voľby nižšej úrovne,“ píše sa v článku.

Sviatok práce v USA tradične uzatvára letné prázdniny a vo volebnom roku potom otvára poslednú fázu predvolebnej kampane. Voľby budú 8. novembra.

Denník Trumpovi odporúča, aby „prestal viniť všetkých ostatných a rozhodol sa, či sa chce správať ako niekto, kto stojí o to byť prezidentom, alebo odovzdať nomináciu Mikeovi Penceovi,“ uvádza denník s odkazom na guvernéra Indiany, ktorý s Trumpom kandiduje na úrad viceprezidenta.

WSJ podotýka, že Trump sa mylne domnieva, že hulvátsku atmosféru na jeho stretnutiach so stúpencami sa pretaví do voličských hlasov a že mu stačí spoľahnúť sa na sociálne siete, namiesto aby utrácal peniaze a snažil sa získať voličov v rozhodujúcich štátoch.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Donald Trump #zahraničná politika #IS