Po nálete na nemocnicu Lekárov bez hraníc v Jemene 15 mŕtvych

Na prinajmenšom 15 mŕtvych a 25 zranených sa zvýšil počet obetí náletu na nemocnicu v provincii Hadždža na severozápade Jemenu. S odvolaním sa na výpovede tamojších úradov a svedkov o tom informovala agentúra DPA.

15.08.2016 22:55
debata (16)

Miestne orgány, ktorým dominujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia, z leteckého útoku obviňujú koalíciu arabských štátov pod vedením Saudskej Arábie, ktorá v oblasti dlhodobo útočí.

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá zasiahnutú nemocnicu prevádzkuje, potvrdila, že k náletu došlo dnes o 15.45 h miestneho času (14.25 SELČ).

„Záchranárske tímy pomáhajú zraneným. Počet obetí doposiaľ známy nie je,“ napísala jemenská MSF na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Komu zodpovednosť za útok pripisuje, však neuviedla. Šéf zdravotníckeho úradu v Hadždži Ajman Madhkúr uviedol, že pri dnešnom útoku zahynulo 15 ľudí a zranilo sa ďalších 25. Obeťami sú podľa jeho slov výhradne civilisti vrátane mnohých žien a detí. Nálet podľa neho vykonalo lietadlo arabskej koalície.

Svedok incidentu agentúre DPA povedal, že nálet zasiahol pohotovostné oddelenie nemocnice. Sever Jemenu je pomerne častým terčom náletov arabskej vojenskej koalície, ktorá podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a bojuje proti šiitským povstalcom kontrolujúcim jemenské hlavné mesto Saná.

MSF ešte skôr uviedla, že koalícia zasiahla v sobotu pri leteckom útoku na severe Jemenu náboženskú školu – madrasu, pričom zabila desať detí a ďalších 28 zranila.

Koalícia toto obvinenie odmietla a vyhlásila, že terčom jej sobotného náletu bol výcvikový tábor protivládnych povstalcov, ktorí tam údajne pripravovali detských vojakov.

Konflikt v Jemene si podľa zdrojov OSN vyžiadal vyše 3 000 mŕtvych a viac ako 6 000 zranených civilistov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Lekári bez hraníc (MSF)