Unesené dievča z Kapského mesta sa našlo. Happy end chýba

Túžila po deťoch. Trpela po spontánnych potratoch. Jedného dňa pred 19 rokmi si obliekla uniformu zdravotnej sestry a z pôrodnice v juhoafrickom Kapskom Meste vzala trojdňové bábätko. Dievčatko takmer 18 rokov vychovávala spolu s manželom ako vlastnú dcéru. Za únos a podvod jej v pondelok súd v Kapskom Meste vymeral trest desať rokov väzenia.

16.08.2016 16:00
Celeste Nurseová Foto: ,
Celeste Nurseová (v bielom tričku), biologická matka uneseného dievčaťa, pred súdom v Kapskom Meste.
debata

Stratené a po rokoch nájdené dievča je známe ako Zephany Nurseová. Také meno jej dali biologickí rodičia, ktorí ju celé roky aj cez médiá pripomínali a stále verili, že ich stratená dcéra žije. Samotná Zephany si však s biologickými rodičmi veľmi nerozumie, naďalej býva v dome manželov, ktorých napriek všetkému považuje za svojich rodičov. Aj meno si ponechala to, čo jej dala domnelá, dnes 51-ročná matka. V záujme ochrany identity nemôže byť zverejnené.

Zephany, ale aj muž, ktorý bol pre ňu vždy otec, sa krutú pravdu dozvedeli len pred vyše rokom. Na strednú školu, kde Zephany chodila, totiž nastúpilo dievča, s ktorým si boli neuveriteľne podobné. O štyri roky mladšia Cassidy neskôr doma rozprávala o staršej kamarátke zo školy, ktorej akoby z oka vypadla. Rodičom Celeste a Morneovi Nurseovcom naraz svitla nádej, že to môže byť ich stratená dcéra, ktorá tak záhadne zmizla po narodení a roky ju hľadali.

Obrátili sa na políciu a žiadali testy DNA. Tie potvrdili, že manželia, ktorí Zephany vychovávali len pár kilometrov od ich domu, naozaj nie sú jej rodičia. Pre Zephany to bol aj podľa psychológov veľký šok. Čia teraz vlastne je? Manželov, ktorí sa o ňu starali ako o vlastnú, alebo biologických rodičov, ku ktorým nemá nijaký vzťah? Navyše žena, ktorú berie ako svoju matku, sa následne ocitla vo väzbe.

Prípad sa stal jedným z najsledovanejších v Južnej Afrike. Žena, ktorá sa pred devätnástimi rokmi rozhodla pre taký čin, tvrdila, že sama je obeťou. Popierala, že novorodeniatko ukradla z pôrodnice. Bábätko jej vraj predala istá žena na rušnej železničnej stanici. „Nikto mi teraz neverí, a sama som obeťou. Bola som oklamaná,“ povedala pre BBC predtým, ako bola usvedčená. Tvrdila, že podpísala aj dokumenty o adopcii, tie sa však stratili. Žena, ktorá jej vraj dieťa dala, sa však nikdy nenašla. Napriek tomu stále tvrdí, že jedinou jej vinou je láska k dieťaťu, ktoré nik nechcel, a ak Zephany bude chcieť, vždy bude jej matkou.

Manžel, ktorý o podvode tiež údajne nevedel, lebo mu zatajila spontánny potrat, ju naďalej podporuje. Opísal ju ako vynikajúcu matku a v tejto situácii podľa neho treba brať ohľad predovšetkým na dieťa. Psychológ Mark Steyn ju zas počas súdneho procesu označil za ženu, ktorá miluje deti a deti milujú ju. Podľa jeho výpovede bola pevne presvedčená, že nespáchala zločin.

Sudca John Hlophe sa však nedal obmäkčiť. Pripomenul ujmu, ktorú spôsobila dieťaťu a biologickej rodine. K trestu prirátal aj falšovanie dokladov, ako aj to, že sa k svojmu činu nepriznala a stavala sa do pozície obete. O tom, že Nurseovci hľadajú stratenú dcéru, nemohla podľa sudcu nevedieť. Tí totiž každoročne verejne aj cez médiá pripomínali jej narodeniny a to, že ju hľadajú. „Nie je možné, že ste nevedeli, že to bolo ich dieťa,“ uviedol sudca s tým, že dieťa mala vrátiť.

Strata prvorodenej dcéry po narodení bola pre Nurseovcov traumou. „Nechápem, ako ju mohla tak dlho skrývať. Stále sme ju hľadali,“ povedal počas procesu biologický otec Morne Nurse. Od obvinenej žiadal, aby sa priznala, až potom jej môže odpustiť. „Nikdy nepochopíte, čím sme si prešli. Povedzte, čo ste urobili, potom príde odpustenie,“ dodal. Biologická matka Celeste zas vypovedala, ako si každoročne pripomínali jej narodeniny a teraz budú trpezlivo čakať, aby si získali jej dôveru a náklonnosť. Boli však okradnutí o časť života so Zephany, čo rodinu poznačilo. Manželia sa vlani rozviedli.

Pre biologických rodičov verdikt neznamená úplnú úľavu. Nurseovci o dcéru už raz prišli, teraz síce Zephany mohla žiť u nich, rozhodla sa však inak. „Je to na nej. Ale som rád, že sa to všetko už skončilo, únoskyňa si to zaslúžila,“ povedal v pondelok Morne Nurse pre Daily Mail po vynesení rozsudku. Desať rokov väzenia je podľa biologickej babičky Zephany dosť. Z dĺžky trestu nie je šťastná, dúfa však, že rodina a Zephany teraz budú mať šancu nájsť si k sebe cestu. Samotná Zephany podľa médií bude zrejme čoskoro tiež matkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #únos