Lovci pokladov hľadajú v poľskom tuneli nacistický vlak so zlatom

Poľsko-nemecké duo lovcov pokladov začalo v týchto dňoch v Poľsku pátranie v podzemnom tuneli po tajomnom nacistickom vlaku so zlatom. Informovala o tom agentúra DPA. Správa o nájdení záhadného "zlatého vlaku" z čias druhej svetovej vojny vlani vyvolala v Poľsku aj v zahraničí senzáciu.

16.08.2016 10:29
debata (7)

Hľadači pokladov Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter s pomocou bagrov vykopávajú zeminu v okolí 65. kilometra železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. Sú presvedčení, že sa im tam podarí nájsť nemecký pancierovaný vlak, ktorý údajne cennosti na sklonku druhej svetovej vojny prevážal.

Dvojica už vlani oznámila, že na tomto mieste pomocou radarov objavila vlak v podzemnom tuneli. Podľa desaťročia starých povestí mali nacisti takto na konci vojny ukryť zlato a ďalšie cennosti pred blížiacou sa Červenou armádou. Vlak údajne vyviezli z vtedy nemeckej Vroclavy a schovali ho v podzemnom tuneli pri Walbrzychu neďaleko hraníc s Českom.

K prebudeniu „zlatej horúčky“ v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkárov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý na konci minulého augusta povedal, že si je „istý z 99 percent, že vlak existuje“.

Po záhade počas uplynulých 70 rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, do pátrania sa zapojili aj Rusi a Poliaci, ale bezvýsledne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vlak #zlato