Rusko rozmiestnilo strategické bombardéry v Iráne, útočí v Sýrii

Rusko rozmiestnilo strategické bombardéry Tu-22M3 na iránskej základni Hamadán, odkiaľ útočí na pozície povstalcov v Sýrii. Oznámila to štátna televízia Rossija 24 a správu potvrdilo ruské ministerstvo obrany. V Hamadáne operujú podľa ministerstva aj stíhacie bombardéry Su-34.

16.08.2016 10:44
Tu-22M3, lietadlo, bombardér Foto:
Ruský bombardér dlhého doletu Tu-22M3.
debata (1)

Agentúra Interfax napísala, že štarty lietadiel na západoiránskom letisku môžu skrátiť čas letu na sýrske bojisko o 60 percent a umožní lietadlám niesť väčšiu záťaž. Vzdialenosť z Hamadánu do sýrskych oblastí kontrolovaných džihádistami nepresahuje 900 kilometrov.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že iránske letisko v utorok využilo ruské letectvo na útoky na teroristov v Sýrii. Sklady a tábory Islamského štátu a džihádistov z Frontu dobytia Sýrie (bývalej An-Nusrat) boli podľa ministerstva využívané na bojové operácie v meste Aleppo (Halab). Ruské bomby dopadali v provinciách Idlib, Halab a Dajr az-Zaur. Všetky stroje sa po splnení bojovej úlohy vrátili v poriadku na základňu.

Rusko už diaľkové bombardéry Tu-22M3 použilo pri útokoch v Sýrii niekoľkokrát, ale štartovali podľa dostupných informácií z ruských letísk. Vzdušnú ochranu ruským lietadlám poskytovali stíhačky Su-30 a Su-35.

Ruské médiá s odvolaním sa na zdroje z ministerstva obrany tiež oznámili, že Moskva požiadala Irán a Irak o povolenie preletu krídlových rakiet cez ich územie. Rakety typu Kaliber Rusko už tiež na sýrskom bojisku použilo. Vlani na jeseň ich odpálili raketové krížniky operujúce v Kaspickom mori.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #bombardéry