Putin chce rozvíjať vzťahy so 'spriateleným' Tureckom

Ruský prezident Vladimir Putin znovu potvrdil záujem na normalizácii a rozvoji vzťahov so "spriateleným" Tureckom. Informovala o tom agentúra TASS v správe z rokovania ruského vodcu s kazašským prezidentom Nursultan Nazarbajevom v čiernomorskom Soči.

16.08.2016 13:39
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom počas ich stretnutia v Petrohrade. To bolo podľa médií definitívnou bodkou za rozporom spôsobeným leteckým incidentom z minuloročného novembra.
debata (67)

„Úprimne sa snažíme o obnovenie plnohodnotných vzťahov so spriateleným Tureckom, s krajinou, s ktorou nás po mnoho rokov spájali unikátne vzťahy spolupráce,“ zveril sa šéf Kremľa Nazarbajevovi. „Posledná návšteva prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Rusku potvrdila obojstranné úsilie nielen o obnovu, ale aj o ďalší rozvoj našich vzťahov,“

Erdogan navštívil ruský Petrohrad pred týždňom a jeho cesta bola podľa médií definitívnou bodkou za rozporom spôsobeným leteckým incidentom z minuloročného novembra. Turecký bombardér vtedy zostrelil ruskú stíhačku na turecko-sýrskych hraniciach, čo zmrazilo vzťahy medzi Ankarou a Moskvou a viedlo k vyhláseniu protitureckých sankcií Ruska.

Erdogan v Petrohrade oslovil Putina ako „drahého priateľa“. Rusko dalo na vedomie, že plánuje do konca roka postupne zrušiť sankcie a v najbližšej dobe obnoví aj letecké spojenie s tureckými letoviskami. Jeho pozastavenie značne obmedzilo príliv ruských turistov do Turecka.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin