Fidesz: Plebiscit o utečeneckých kvótach je o zachovaní identity

V októbrovom referende o utečeneckých kvótach EÚ rozhodnú Maďari o otázke, ktorá zásadne ovplyvní budúcnosť národa. Uviedol to podpredseda maďarskej vládnucej strany Fidesz Gergely Gulyás.

16.08.2016 20:54
debata (5)

„Ide o naše zachovanie. Verím, že to tak popri Maďaroch vnímajú aj ďalšie národy strednej Európy,“ vyhlásil Gulyás v relácii Aréna komerčnej rozhlasovej stanice InfoRádió.

V referende je podľa neho potrebné povedať „nie“ utečeneckým kvótam. Vyjadril preto poľutovanie nad tým, že v tejto kľúčovej otázke nie je možné spoľahnúť sa na podporu maďarskej ľavice.

„Žiaľ zdá sa, že ľavicové strany sú zástancami prisťahovalectva a odporcami Európskej únie, pričom my (Fidesz) sme zástancami EÚ a odporcami prisťahovalectva,“ tvrdil Gulyás. Migračné procesy, ktoré sa začali vlani, podľa neho totiž napokon rozbijú úniu a výdobytky Schengenu. Podpredseda Fideszu zdôraznil, že premiér Viktor Orbán a šéf diplomacie Péter Szijjártó konzultujú svoje postoje v otázke prisťahovalectva s predstaviteľmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Tieto postoje sú veľmi jasné, avšak po októbrovom referende bude podľa jeho slov tento spoločný hlas podstatne silnejší.

„Európsku komisiu síce výsledok ľudového hlasovania právne k ničomu neviaže, ale politicky bude musieť zaujať stanovisko. Niečo bude musieť podniknúť,“ podčiarkol Gulyás. Krajiny V4 sú podľa neho prirodzenými partnermi, preto by mali vytvoriť spoločné parlamentné zhromaždenie, aké majú krajiny Beneluxu.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: „Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #utečenci #referendum #kvóty