Zadržali dílera, ktorý zrejme predal zbraň strelcovi z Mníchova

Nemecká polícia zadržala dílera, ktorý pravdepodobne predal zbraň 18-ročnému útočníkovi z Mníchova. Ten v júli zastrelil v obchodnom centre deviatich ľudí a potom aj sám seba. Informovala o tom nemecká prokuratúra, citovala ju agentúra DPA.

16.08.2016 20:57
debata (13)

Polícia 31-ročného muža zadržala v meste Marburg v spolkovej krajine Hesensko v strednej časti Nemecka po tom, ako ho vlákala do fiktívnej obchodnej transakcie, uviedol Colný kriminálny úrad vo Frankfurte nad Mohanom.

Ali David Sonboly, nemecký mladík iránskeho pôvodu, zastrelil v piatok 22. júla v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a následne aj sám seba. Pištoľ typu Glock 17, ako aj muníciu, ktorú pri útoku použil, si pravdepodobne zakúpil na takzvanom temnom webe. Tak sa označuje oblasť na internete, ktorá je dostupná iba pomocou špeciálneho softvéru.

Vyšetrovatelia predstierali, že chcú s dílerom zbraní uzavrieť obchod a následne ho zadržali. Muž príslušníkom polície v utajení údajne povedal, že s mladým útočníkom sa v Marburgu stretol dvakrát.

Prvý raz to vraj bolo ešte v máji, kedy mu predal zbraň použitú pri streľbe v Mníchove. Druhý raz štyri dni pred samotným útokom, kedy si od neho mladík zakúpil muníciu.

Informácie, ktoré v rámci vyšetrovania prípadu získala hesenská polícia sa zhodujú s tými, ktoré nazhromaždila mníchovská prokuratúra a bavorská polícia, približuje DPA.

Hesenská polícia zadržanému dílerovi pri zásahu zhabala guľomet určený na predaj, jednu ďalšiu pištoľ a tiež muníciu. Muž mal pri zadržaní údajne pri sebe aj nabitú zbraň.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Mníchov #nákupné centrum