Trump hájil policajta, ktorý zastrelil černocha v Milwaukee

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v utorok v Milwaukee hájil zastrelenie tamojšieho černocha policajtom, ktoré podľa neho bolo zrejme oprávnené.

17.08.2016 07:16 , aktualizované: 10:46
Donald Trump, Milwuakee, policajt Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump na snímke so šerifom polície v Milwuakee Davidom Clarkom Jr.
debata (7)

Newyorský miliardár vyhlásil, že navráti vládu zákona a poriadku v Spojených štátoch. Podľa agentúry Reuters tiež doteraz najhlasnejšie žiadal o podporu černošských voličov, ktorí stoja podľa prieskumov skôr na strane jeho demokratickej sokyne Hillary Clintonovej.

„Žiadam o hlas každého Afroameričana bojujúceho o živobytie v našej spoločnosti, ktorý chce inú a ďaleko lepšiu budúcnosť,“ povedal Trump v prejave v meste West Bend neďaleko Milwaukee. Clintonová podľa neho svojimi výrokmi cieli len na hlasy černochov, ale o ich budúcnosť jej vôbec nejde. Odporca imigrácie Trump im narozdiel od toho sľúbil pracovné miesta, ktoré im za jeho vlády už nebudú brať prisťahovalci.

V prípade smrti černocha, ktorá teraz hýbe verejným životom v Milwaukee, vyzval Trump k rešpektu k zákonom aj ich strážcom. „Musíme počúvať zákony, inak prídeme o svoju krajinu,“ povedal v debate televízie Fox News bezprostredne potom, čo sa stretol s predstaviteľmi miestnej polície. Incident, ktorý cez víkend vyvolal v meste na Stredozápade násilné nepokoje a viedol k vyhláseniu zákazu nočného vychádzania. V noci na stredu panoval v Milwaukee pokoj, Trumpa podľa Reuters privítali zhruba dve desiatky pokojných odporcov.

Trump, ktorý sa aj v minulých podobne kontroverzných prípadoch postavil na stranu bezpečnostných zložiek, vyhlásil, že existujú jasné dôkazy odôvodňujúce policajtov čin. „Zbraň mierila na jeho hlavu a podľa všetkého bola pripravená vystreliť,“ vyhlásil realitný magnát usilujúci sa o vstup do Bieleho domu.

Situáciu v Milwaukee vyhrotila udalosť, pri ktorej hliadka počas cestnej kontroly zastavovala auto s dvoma mužmi, ktorí ale neuposlúchli výzvy a venovali sa „podozrivej činnosti“. Po streľbe sa ukázalo, že mŕtvym je dvadsaťtriročný černoch s dlhým trestným registrom. Mal pri sebe strelnú zbraň s 23 nábojmi, ktorá bola v marci ukradnutá.

Mítingy v Milwaukee a okolí využil Trump k ďalším útokom na Clintonovú, ktorej opäť vyčítal peniaze z veľkých finančných domov, ktoré zarábala prostredníctvom svojich prednášok. Republikánsky kandidát povedal, že ak sa stane prezidentom, presadí pravidlo, podľa ktorého by si prední štátni predstavitelia nemohli po dobu piatich rokov od odchodu z úradu privyrábať verejnými prejavmi pre veľké korporácie.

Trump opäť reorganizoval svoju kampaň

Donald Trump opäť podstatne reorganizuje tím svojej predvolebnej kampane – za výkonného riaditeľa kampane vybral Stephena Bannona z konzervatívneho spravodajského a názorového portálu Breitbart News a za manažérku kampane určil republikánsku odborníčku na stratégie a realizátorku verejných prieskumov Kellyanne Conwayovú. Informovala o tom agentúra AP.

Trumpov krok nasleduje len 82 dní pred americkými prezidentskými voľbami naplánovanými na 8. novembra a predstavuje ďalšiu závažnú zmenu v búrlivej kampani. Trump pre AP povedal, že obe osobnosti pozná už dlho. „Sú to fantastickí, úspešní ľudia, ktorí víťazia, šampióni, a my potrebujeme vyhrať,“ uviedol.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Trump za svojou demokratickou súperkou Hillary Clintonovou zaostáva na celoštátnej úrovni a aj v kľúčových, rozhodujúcich štátoch.

Republikánsky kandidát dodal, že šéf kampane Paul Manafort na svojom súčasnom poste zostáva. O tomto vývoji udalostí ako prvý informoval americký denník Wall Street Journal. Zmeny prišli deň po tom, čo Trump zverejnil na Facebooku odkaz vyzývajúci na ukončenie zaslepenosti a skľúčenosti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #streľba #černoch #Donald Trump