Útočník z Mníchova mohol vraj zabiť viac ľudí, no nechcel

Páchateľ júlového útoku v Mníchove, ktorý zastrelil deviatich ľudí a neskôr aj sám seba, mal možnosť pozabíjať i ďalšie osoby - zrejme to však nemal v úmysle. Povedal to hovorca bavorskej kriminálnej polície, ktorého citovala agentúra DPA.

17.08.2016 12:01
mníchov, streľba, smútok, kvety Foto: ,
Páchateľ júlového útoku v Mníchove zastrelil deviatich ľudí a neskôr aj sám seba.
debata (6)

Po streľbe v areáli nákupného centra, ktorá si vyžiadala aj 36 zranených, útočník iránsko-nemeckého pôvodu podľa vyšetrovateľov zamieril okrem iného i do obytného domu, kde stretol viacerých obyvateľov, ale „zjavne už nechcel nikoho ďalšieho zabiť“. „Bolo by bývalo možno aj viac obetí,“ konštatoval hovorca.

Nemecké médiá už niekoľko dní po útoku z 22. júla uviedli, že útočníkom z Mníchova bol pravicový extrémista, hrdý na svoj „árijský“ pôvod, zatiaľ čo väčšinu jeho obetí identifikovali ako ľudí z koreňmi v Turecku či Kosove. Bavorské orgány však tvrdili, že incident nebol politicky motivovaný a útočník si svoje obete nevyberal.

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník nebol napojený na medzinárodný terorizmus, mohol sa však inšpirovať nórskym teroristom Andersom Breivikom. Zaútočil totiž v deň piateho výročia útokov spáchaných Breivikom v Osle a na ostrove Utöya, ktoré si vyžiadali 77 mŕtvych.

Za zbraň a náboje zaplatil 4 350 eur

Strelec zaplatil za zbraň a náboje 4 350 eur, uviedlo na tlačovej konferencii štátne zastupiteľstvo vo Frankfurte nad Mohanom. Predajca zbraní polícia v utorok zatkla. K mužovi sa dostala vďaka jeho predchádzajúcom obchodom. Predával zbrane 62-ročnému účtovníkovi aj 17-ročnému študentovi.

Osemnásťročný David Ali Sonboly, ktorý v Mníchove vraždil, sa podľa vyšetrovateľov s tridsaťjeden­ročným predajcom zbraní zišiel dvakrát. Prvýkrát od neho 20. mája za 4 000 eur kúpil pištoľ Glock 17 a 100 nábojov, druhýkrát 18. júla 350 nábojov za 350 eur. Predaj dohovorili cez takzvaný Darknet, ťažko prístupnú, anonymný časť internetu využívanú okrem iného k nelegálnym obchodom.

Darknet nezamestnaný ilegálny obchodník so zbraňami využíval bežne. V minulosti tak v hesenskom Marburgu, kde ho v utorok zatkla špeciálna jednotka polície, zmenil zbrane a náboje s 62-ročným účtovníkom zo Severného Porýnia-Vestfálska. Zbraň a náboje v júli predal tiež ešte len 17-ročnému študentovi z Hesenska.

Keď potom izbu študenta, ktorý žije u rodičov, v noci na 3. augusta prehľadala polícia, našla celý arzenál zbraní, okrem iného pištoľ typu Walther PK 380, štyri revolvery, tri ďalšie zbrane rôznych kalibrov aj päť kíl strelného prachu.

Vďaka týmto obchodom, na ktoré polícia prišla, sa vyšetrovateľom podarilo nadviazať kontakt s predajcom zbraní. Dohovorila s ním fingovaný obchod, keď predstierala záujem o dvojicu zbraní a nábojov v hodnote 8 000 eur. Tridsaťjedenročného muža, ktorý už v predchádzajúcej komunikácii pripustil, že Sonbolymu predal zbraň, polícia zatkla v utorok.

Muž ju následne naviedol k ďalším zbraniam, ktoré v debni zakopal blízko diaľnice pri Kolíne nad Rýnom. Policajti v debni skutočne našli zbrane, vrátane poloautomatických, a muníciu. V utorok tiež podľa štátneho zástupcu Alexandra Badleho zatkli mužovu tridsaťjedenročnú priateľku. Neskôr ju ale prepustili, pretože sa nedomnievajú, že by sa na obchode priamo zúčastnila.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Mníchov #streľba