Rusi znova štartujú z Iránu na nálety v Sýrii. Teherán: nemajú tu stálu základňu

Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání zdôraznil, že Rusko nemá na území Iránskej islamskej republiky stálu vojenskú základňu. Vyjadril sa tak po tom, ako Moskva v utorok oznámila začatie leteckých útokov na Sýriu z Iránu, informovala agentúra AP.

17.08.2016 12:30
Ruské bombardéry, Tu-22M3 Foto: ,
Ruské bombardéry dlhého doletu Tu-22M3. S týmto typom bombardéru Rusko podniklo letecké útoky v Sýrii so štartom z iránskeho územia.
debata (39)

Skutočnosť, že Irán umožnil ruským vojenským lietadlám štartovať zo svojho územia, aby mohli bombardovať ciele v Sýrii, je bezprecedentný krok potvrdzujúci prehlbujúcu sa spoluprácu medzi oboma mocnosťami, ktoré sa silno vložili so sýrskej občianskej vojny, komentuje AP.

Larídžáního vyjadrenie malo podľa všetkého upokojiť domáce obavy z ruských útokov. Iránska ústava, ratifikovaná v roku 1979 po islamskej revolúcii, zakazuje zahraničným armádam mať vojenské základne v krajine.

Nevídaná spolupráca

Predseda parlamentu vo vyjadrení, o ktorom informovala štátna tlačová agentúra IRNA, priamo nespomenul ruské útoky. Povedal však, že Irán „spolupracuje s Ruskom, ktoré je jeho spojencom v regionálnych záležitostiach, najmä v záležitostiach ohľadne Sýrie“.

„Máme dobrú spoluprácu s Ruskom a hovoríme to nahlas a jasne,“ dodal. Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo začatie útokov z iránskeho mesta Hamadán na ciele v troch provinciách na severe a východe Sýrie.

Podľa agentúry AP je nevídané, prinajmenšom v nedávnej minulosti, že Irán povolil zahraničnej mocnosti využívať jednu zo svojich základní na útoky. Rusko tiež nikdy nevyužilo územie iného štátu na Blízkom východe pre svoje operácie vnútri Sýrie, kde už takmer rok vedie leteckú operáciu na podporu vlády prezidenta Bašára Asada. Aj Irán je jeho veľkým podporovateľom.

Rusi upovedomili koalíciu

Hovorca amerických síl v Bagdade plukovník Christopher Garver povedal v Pentagóne novinárom, že Rusi tesne pred začatím tejto misie aktivovali komunikačné spojenie s predstaviteľmi koalície.

„Rusi upovedomili koalíciu,“ citovala ho AP, „informovali nás, že budú prechádzať cez vzdušný priestor“, v ktorom by sa potenciálne mohli dostať do blízkosti amerických a koaličných lietadiel v Iraku a Sýrii.

Na otázku, s akým predstihom Rusi Američanov o svojom zámere upovedomili, Garver odpovedal, že v dostatočnom čase na to, aby sa zachovala bezpečnosť vo vzdušnom priestore nad Irakom a Sýriou. „Nebolo to veľa času, ale postačoval“.

Ide o prvé významné umiestnenie ruských síl v Iráne od druhej svetovej vojny, dodala AP.

Rusko podniklo nové nálety

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho vojenské lietadlá dnes odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii.

Ministerstvo uviedlo, že jeho lietadlá vzlietli dnes už skôr zo základne juhozápadne od hlavného mesta Teherán a nálety podnikli na východe Sýrie. Zničili tam dve veliteľské stanovištia a dva výcvikové tábory.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádzalo, že bombardéry Su-34 a Tu-22M3 v utorok vzlietli a zaútočili na Islamský štát i militantov z Frontu an-Nusra v Aleppe, ako aj v Dajr az-Zaure a Idlibe. Zničili tam päť veľkých muničných skladov, výcvikové tábory a tri veliteľské stanovištia.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #vojenská základňa #nálety