Požiare ničia Kaliforniu, úrady nariadili evakuáciu 82-tisíc ľudí

Na juhu Kalifornie sa šíri nový lesný požiar. Úrady nariadili evakuáciu približne 82-tisíc. Oznámil to hovorca hasičov okresu San Bernardino, kde sa požiar od utorka rýchlo rozširuje. Naopak ďalšie požiare, ktoré zúria v najľudnatejšom štáte USA, sa už hasičom podarilo sčasti dostať pod kontrolu. Polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý, že jeden z požiarov úmyselne založil.

17.08.2016 19:55
Kalifornia, požiar Foto: ,
Kalifornia v týchto dňoch bojuje s viacerými lesnými požiarmi.
debata (3)

Najnebezpečnejším z niekoľkých požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú Kaliforniu, sa stal ten v oblasti San Bernardina, asi 100 kilometrov východne od Los Angeles. Od utorka, keď požiar vypukol, sa plamene rozšírili na plochu 120 kilometrov štvorcových. Počas noci z utorka na stredu sa pritom rozloha horiacej plochy strojnásobila, uviedli tamojšie médiá.

Úrady vydali príkaz na evakuáciu 34 500 domácností, čo sa týka zhruba 82-tisíc ľudí. Podľa hovorcu hasičov Erika Sherwina plamene zničili nespresnený počet budov. Zhruba siedmim stovkám hasičov, ktorí s nimi bojujú, sa zatiaľ nepodarilo dostať oheň ani z časti pod kontrolu.

Ďalší z požiarov, ktorý doteraz v severnej časti Kalifornie zničil 175 domov a spálil územie o rozlohe asi 16 kilometrov štvorcových, sa prestal rozširovať a hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu z viac ako tretiny. Úrady preto povolili návrat veľkej časti zo 4-tisíc obyvateľov oblasti okolo jazera Lower Lake, ktorým predtým nariadili evakuáciu.

Zadržali podozrivého z podpaľačstva

Polícia zadržala štyridsaťročného muža, ktorého podozrieva, že tento požiar založil. Policajti sa tiež domnievajú, že tento človek môže mať prsty aj vo vzniku niekoľkých predchádzajúcich požiarov v okrese Lake.

Kalifornskí hasiči bojujú tiež s požiarom vzdialeným asi 270 kilometrov severne od Los Angeles, ktorý spálil plochu asi 30 kilometrov štvorcových a zničil najmenej 40 budov. Hasiči ho dostali pod kontrolu zo zhruba jednej štvrtiny.

Šíreniu požiarov nahráva dlhodobé sucho, ktoré Kaliforniu sužuje už piaty rok. V okamihu, keď zosilnie vietor, plamene rýchlo pohlcujú vyschnutú vegetáciu. Klimatológovia v tejto súvislosti varujú, že v budúcnosti môže požiarov pribúdať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #požiar