Turecko žiada objasnenie uniknutých vyhlásení Berlína na adresu Ankary

Turecko požiadalo Berlín o objasnenie informácií šírených v nemeckých médiách, podľa ktorých nemecká vláda v tajnom spise uvádza, že Turecko sa stalo platformou pre činnosť islamistických skupín, informuje agentúra AP.

17.08.2016 20:16
debata (13)

O tajnom dokumente prvýkrát informovala nemecká verejnoprávna televízia ARD, v utorok k nemu získala prístup aj agentúra AP.

„V dôsledku rastúcej islamizácie domácej a zahraničnej politiky Ankary sa od roku 2011 Turecko stalo ústrednou platformou aktivít islamistických skupín… v blízkovýchodnom regióne,“ píše sa v tajnom dokumente, ktorý v utorok zverejnila ARD.

Spis sa nachádzal v utajovanej sekcii a zahŕňa odpovede nemeckého ministerstva vnútra na otázky opozičnej strany Ľavica (Die Linke) ohľadne vyšetrovania tajných služieb.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení tieto uniknuté vyhlásenia nemeckého rezortu vnútra odsúdilo ako „prácu skresleného myslenia“ v Nemecku s cieľom poškodiť Turecko. Rezort diplomacie trvá na tom, že je krajinou, ktorá bojuje „s plnou úprimnosťou proti všetkým formám terorizmu“.

„Množstvo prejavov solidarity a podporných aktivít voči egyptskému MB (Moslimskému bratstvu), Hamasu a opozičným islamistickým skupinám v Sýrii zo strany vládnej AKP (Strany spravodlivosti a rozvoja) a prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana zdôrazňuje ich ideologickú spriaznenosť,“ píše sa ďalej v zverejnenom spi­se.

Citovaný dokument s dátumom 10. augusta má byť založený na informáciách, ktoré nemeckej vláde poskytla Spolková spravodajská služba (BND).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #islamisti