Pri zrode tzv. Islamského štátu boli aj traja mladí Belgičania

Traja občania Belgicka boli v roku 2013 prítomní pri založení extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

17.08.2016 20:28
debata (20)

Traja Belgičania z flámskeho mesta Vilvoorde v tesnom susedstve Bruselu, sa podľa amerického časopisu Foreign Policy zúčastnili na ustanovujúcom stretnutí organizácie IS. Foreign Policy sa opiera o svedectvá bývalého bojovníka tejto džihádistickej organizácie.

Všetci traja boli členmi málo početnej ale mediálne známej skupiny Sharia4Belgium (šaría pre Belgicko) so sídlom v Antverpách, ktorá požadovala zavedenie moslimského práva v Belgicku. „Belgické spravodajské služby ako aj mesto Vilvoorde vedeli, že traja členovia Sharia4Belgium sa zradikalizovali a odišli do Sýrie koncom roka 2012 alebo začiatkom roka 2013,“ uviedol zástupca starostu Vilvoorde Hans Bont pre agentúru Belga.

Podľa belgických médií mohlo ísť o Azahafa Nabila (bojové meno abú Sajjáf), Zakariu Asbaia (abú Zubajrí) a Magomeda Saralapova (abú Šíšán Bildžikí).

Podľa svedka, ktorý poskytol rozhovor americkým novinárom z Foreign Policy, títo traja mladí Belgičania prisahali vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Mladíci nemali dôkladnú znalosť Koránu, ale ostatnými džihádistami boli vnímaní skôr ako „blázni“ alebo kriminálnici, ktorí do Sýrie prišli za dobrodružstvom.

Zástupca vilvoordskeho starostu médiám potvrdil, že najmenej jeden z trojice belgických „zakladateľov“ IS je už mŕtvy, pričom úrady majú neoverené informácie, že aj druhý džihádista z tejto trojice bol zabitý v Sýrii.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #IS