Bin Ládinov syn vyzýva občanov Saudskej Arábie, aby zvrhli režim

Hamza bin Ládin, najmladší syn niekdajšieho šéfa teroristickej siete al-Káida, vyzval obyvateľov Saudskej Arábie, aby zvrhli tamojší režim a oslobodili sa tak od amerického vplyvu. O zvukovej nahrávke informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú monitorovaciu službu SITE.

17.08.2016 22:07
debata (9)

Bin Ládinov syn občanom kráľovstvo tiež odkázal, aby sa pripojili k al-Káide pôsobiacej na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je najviac aktívna v Jemene. Tak podľa Hamzu získajú „potrebné skúsenosti“ dôležité pre boj.

Spojené štáty považujú AQAP, ktorá vznikla v roku 2009, za najnebezpečnejšiu z buniek teroristickej siete. Organizácia má na svedomí bombové útoky proti jemenskému štátu, plánovala atentáty proti americkým dopravným lietadlám a prihlásila sa tiež k útoku na parížsku redakciu časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom islamisti vlani v januári zavraždili 12 ľudí.

Bin Ládinov najmladší syn, ktorý má 23 rokov, žil pred útokmi z 11. septembra 2001 so svojím otcom v Afganistane a neskôr ho sprevádzal do Pakistanu. Terajší vodca teroristickej siete al-Káida Ajmán Zavahrí ho začal intenzívnejšie využívať vlani, keď ho predstavil ako akýsi „mladší hlas“ organizácie. Tá sa podľa agentúry Reuters teraz snaží nájsť cestu, ako inšpirovať nových bojovníkov, ktorých však priťahujú najmä úspechy radikálneho hnutia Islamský štát.

Hamzovho otca, päťdesiatštyri­ročného Usámu bin Ládina, zabili pred viac ako piatimi rokmi, 2. mája 2011, pri akcii špeciálneho amerického komanda v Abbottábáde v blízkosti pakistanskej metropoly Islamabad. Jeho telo bolo následne vhodené do Arabského mora.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Usama bin Ládin #al-Káida #AQAP #Hamza bin Ládin