Merkelová: Utečenci nepriniesli islamistický terorizmus

Utečenci do Nemecka nepriniesli islamistický terorizmus, problém s týmito extrémistami má krajina už mnoho rokov. Na predvolebnom zhromaždení svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v severonemeckom meste Neustrelitz to podľa agentúry Reuters povedala kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej tiež k Nemecku patrí aj islam, kým je vyznávaný v súlade s ústavou.

17.08.2016 23:00
debata (126)

Merkelová pripustila, že existujú snahy získať utečencov pre vec islamistov. „Fenomén islamského terorizmu, Islamského štátu (IS), nie je javom, ktorý k nám prišiel s utečencami,“ povedala. IS podľa nej robí Nemecku problémy už niekoľko rokov a bol zjavný už pred minuloročnou migračnou krízou.

V Nemecku sa v júli stali štyri krvavé útoky, z ktorých dva podľa vyšetrovateľov boli motivované islamistickým terorizmom. V jednom prípade sedemnásťročný Afganec napadol nožom a sekerou päť ľudí vo vlaku do Würzburgu, kým ho polícia zastrelila. V bavorskom Ansbachu odpálil výbušniny vo svojom batohu odmietnutý žiadateľ o azyl, explózia ho zabila a zranila deväť ďalších ľudí.

Kancelárka tiež odmietla protimoslimské nálady, ktoré v dôsledku migračnej krízy zosilneli v nemeckej spoločnosti a ktoré pomáhajú k vzostupu populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). „Jasne sme povedali, že islam, ktorý je vyznávaný na základe ústavy, patrí k Nemecku,“ povedala.

Formy islamu, ktoré odmietajú nemeckú ústavu a napríklad popierajú rovnoprávnosť mužov a žien, však podľa nej nemajú v krajine miesto.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #utečenci #extrémisti