Odvolávaná Rousseffová hľadá záchranu u voličov

Keď sú porotcovia zaujatí, má rozhodnúť publikum? Dočasne suspendovaná brazílska prezidentka už o týždeň môže byť zosadená natrvalo. Len štyri dni po skončení olympiády, o česť otvorenia ktorej prišla pre obvinenie z manipulácie s výsledkami štátneho rozpočtu, bude Dilma Rousseffová čeliť odvolávaniu v senáte.

18.08.2016 11:00
brazílska prezidentka, Dilma Rousseffová Foto: ,
Dočasne suspendovaná brazílska prezidentka Dilma Rousseffová v utorok predniesla posolstvo ,,ľudu a senátu".
debata (5)

Rousseffová sa v utorok obrátila priamo „na brazílsky ľud a senát" v liste, ktorý osobne naživo prečítala prostredníctvom sociálnych sietí. Sľúbila, že ak sa vráti do úradu, umožní vypísanie referenda o predčasných voľbách. Vo svojom posolstve vyhlásila, že ak ju horná komora parlamentu zosadí, bude to považovať za puč.

„Tento proces impeachmentu je právne nekonzistentný a nespravodlivý," uviedla Rousseffová v liste, v ktorom sa označila za čestnú a nevinnú osobu. „Žiadam senátorov, aby sa nedopustili tejto nespravodlivosti a aby ma neodsúdili za zločin, ktorý som nespáchala,” dodala.

Ešte než začala svoje posolstvo čítať, vyjadrila ľútosť nad utorňajšou prehrou brazílskych futbalistiek na olympiáde v Riu. Domáce favoritky turnaja napriek mohutnej podpore plného štadióna podľahli v penaltovom rozstrele švédskym outsiderkám. Rousseffová by svoj ďalší politický osud chcela zveriť „publiku". Zaviazala sa, že ak ju senát potvrdí v úrade, skráti si svoj mandát o zostávajúce dva roky a umožní vypísanie predčasných volieb. „Plné obnovenie demokracie si vyžaduje, aby ľud bol tým, kto rozhodne, čo je najlepší spôsob, ako zdokonaliť brazílsky politický a volebný systém," vyhlásila. „Je to jediný spôsob, ako sa dostať von z krízy," dodala.

Ako prvý krok Rousseffová navrhuje referendum, v ktorom by Brazílčania rozhodli, či si želajú predčasné voľby a rázne politické a hospodárske reformy. Táto predstava má istú podporu verejnosti. Prieskum z minulého mesiaca ukázal, že 62 percent Brazílčanov by uprednostnilo nové voľby ako východisko zo zdĺhavej politickej krízy. Ten istý prieskum však potvrdil, že takmer rovnaká väčšina Brazílčanov si neželá Rousseffovej návrat k moci.

Vypísanie predčasných volieb by si vyžadovalo prijatie ústavného dodatku, ktorý Rousseffovej odporcovia v parlamente sotva podporia. „Toto nie je nič iné, ako zúfalý politický manéver na poslednú chvíľu,” povedal pre agentúru AP Elival da Silva Ramos z univerzity v Sao Paule. „Nik to neberie vážne," dodal.

Senátori Rousseffovú dočasne zosadili v polovici mája pre podozrenie z ovplyvňovaniu výsledkov štátneho rozpočtu, ktoré jej pomohlo vyhrať posledné voľby. Rousseffová sa obhajuje, že išlo len o „administratívne chyby". Proces zosadenia označujú stúpenci prezidentky za „pomstu" skorumpovaných politikov za to, že ich neuchránila pred trestným stíhaním.

Pre definitívne odvolanie Rousseffovej je potrebná kvalifikovaná väčšina, teda 54 senátorov. Odporcovia prezidentky majú v senáte väčšinu. Ukázalo sa to minulý týždeň, keď za začatie poslednej fázy impeachmentu hlasovalo 59 senátorov, kým iba 21 bolo proti. Je preto veľmi pravdepodobné, že prezidentka nedokončí svoj mandát, ktorý má vypršať v decembri 2018, a ďalších osem rokov sa nebude môcť uchádzať o volenú funkciu. Na čele krajiny by v takom prípade zostal Michel Temer, ktorý sa ako viceprezident stal dočasne hlavou štátu pred štvrť rokom. Ani Temer sa však neteší veľkej priazni voličov. Podľa nedávneho prieskumu ho podporuje len každý desiaty občan Brazílie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Dilma Rousseffová #prezidentka