Izvestija: Savčenková chystá priame rokovania s povstalcami

Ukrajinská poslankyňa a bývalá ruská väzenkyňa Nadija Viktorivna Savčenková by sa v najbližších dvoch mesiacoch mohla stretnúť s hlavnými predstaviteľmi donbaských separatistov.

18.08.2016 10:12
savčenková Foto: ,
Ukrajinská poslankyňa a bývalá ruská väzenkyňa Nadija Viktorivna Savčenková.
debata (10)

S odvolaním sa na zdroje z takzvaných ľudových republík na východe Ukrajiny to napísal ruský provládny denník Izvestija. Rokovanie by sa vraj malo týkať hlavne výmeny zajatcov.

Savčenková strávila viac ako dva roky v ruskej väzbe, než bola na 22 rokov odsúdená za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov v oblasti Donbasu. Na slobodu sa dostala vďaka výmene zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom. V zajatí tvrdo kritizovala Rusko za anexiu Krymu a podporu donbaských separatistov a prezentovala sa ako neohrozená bojovníčka za ukrajinskú zvrchovanosť.

Po návrate do Kyjeva sa ale na prekvapenie mnohých zasadzovala za rýchle ukončenie donbaského konfliktu, za amnestiu pre povstalcov a nadviazanie priamych rozhovorov so separatistami, čo Kyjev vytrvalo odmieta. Z ukrajinských nacionalistických kruhov sa začali ozývať obvinenia, že fakticky plní úlohu trójskeho koňa Kremľa. Postoje Savčenkovej budia veľkú pozornosť okrem iného aj preto, že neskrýva prezidentské ambície.

Denník Izvestija napísal, že Savčenková by sa do dvoch mesiacov mohla stretnúť s vodcami separatistov Alexandrom Zacharčenkem a Igorom Plotnickým. „Pohlo sa to dopredu, schôdzka by sa mohla uskutočniť na území Doneckej ľudovej republiky v septembri alebo októbri. Sme na rokovanie pripravení, aj keď nevieme, či je Savčenková schopná dohodnuté kroky presadiť,“ povedal ruskému denníku povstalecký zdroj.

Prípravu svojich rokovaní so špičkami separatistov denníku potvrdila aj sama Savčenková, akýkoľvek komentár k svojim zámerom ale odmietla. „Ak chceš pobaviť boha, povedz mu o svojich plánoch. Ak chceš plány vyzradiť, zver sa novinárom,“ odkázala denníku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #separatisti #Nadija Savčenková