Video zo záchrany malého chlapca ukazuje hrôzy sýrskej vojny

Sýrski opoziční aktivisti na internete zverejnili video zo záchrany asi päťročného chlapca z trosiek po ničivom nálete na mesto Aleppo. Dieťa, ktoré záchranár usadil v sanitke do kresla, je pokryté prachom a na hlave má krv. Napriek chaosu, ktorý okolo neho panuje, zostáva v tichosti sedieť. Ruky má na kolenách a čaká na ošetrenie, len si pretrie oko a nahmatá oblasť spánku, ako keby tam cítil bolesť. Snímka patrí medzi najviac zdieľané dokumenty a stala sa ďalším symbolom hrôz, ktorými prechádzajú civilisti vo vojnou spustošenom meste.

18.08.2016 12:55 , aktualizované: 13:10
Aleppo Foto: ,
Snímka zachráneného dieťaťa zo sýrskeho mesta Aleppo patrí k najčastejšie zdieľaným dokumentom a stala sa ďalším symbolom hrôz, ktoré zažívajú civilisti vo vojnou spustošenom meste.
debata (454)

Lekári v Aleppe identifikovali chlapca ako päťročného Umrána Dakníša. Lekár Usáma abú al-Iz potvrdil, že dieťa priviezli do nemocnice známej ako „M10“ v stredu večer so zranenou hlavou po nálete na štvrť Katardží, ktorú ovládajú povstalci. Chlapec však neutrpel poranenia mozgu a neskôr ho z nemocnice prepustili.

Lekári v Aleppe používajú krycie názvy pre nemocnice, ktoré sa podľa ich slov systematicky stávajú terčmi vládnych náletov. Abú al-Iz uviedol, že to robia „z obáv, že sa do ich zdravotníckej siete infiltrujú bezpečnostné sily a potom zaútočia na sanitky, keď budú prevážať pacientov z jednej nemocnice do druhej“.

Nálet sa uskutočnil pri západe slnka počas zvolávania na modlitby, okolo 19.20 h miestneho času. Opoziční aktivisti vyhlásili, že útok vo štvrti Katardží si vyžiadal celkovo osem obetí na životoch vrátane piatich detí. Záchranári a novinári prišli do tejto štvrte krátko po nálete a začali vyťahovať obete z trosiek.

„Podávali sme si ich z jedného balkóna na druhý,“ povedal fotoreportér Mahmúd Raslan, ktorý vytvoril uvedenú snímku. Dodal, že takto prešli jeho rukami tri telá bez života, na čo mu podali zraneného chlapca.,

Na videu, zverejnenom v stredu večer organizáciou protivládnych aktivistov Aleppo Media Center, vidieť muža, ako odnáša chlapca z chaotickej nočnej scény do sanitky. Chlapec vyzerá omráčane, oči má široko otvorené, unavené a prázdne. Prejde si rukou po zakrvavenej tvári, pozrie si na ňu a utrie si ju o stoličku v sanitke.

Umrána zachránili z trosiek čiastočne zničeného bytového domu spolu s jeho troma súrodencami vo veku jeden, šesť a 11 rokov a tiež jeho matkou a otcom. Nikto z nich neutrpel vážne zranenia, ale dom sa krátko po záchrane rodiny zrútil.

Reakcie na záber Umrána na stoličke sú podľa AP podobné ako v prípade fotografie Ajlana Kurdího, utopeného sýrskeho chlapca, ktorého telo sa našlo na pláži v Turecku a ktorý sa stal symbolom tragického zomierania počas migračnej krízy.

Oblasti Aleppa, ktoré majú pod kontrolou povstalci, sú v posledných dňoch cieľom intenzívnych náletov ruského letectva. Moskva v sýrskom občianskom konflikte bojuje na strane režimu prezidenta Bašára Asada, ktorého sily majú časť mesta vo svojich rukách.

454 debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #Aleppo