Spomienka na zrod nového Ruska bledne

Bezmála polovica Rusov nemá ani poňatia, aký historický míľnik by si ich krajina v týchto dňoch mala pripomínať. A tej polovici, ktorá to vie, zase chýba jednotný názor na udalosti spred štvrťstoročia. Kto vlastne zvíťazil? Zatĺkli posledný klinec do rakvy Sovietskeho zväzu pučisti, alebo tí, ktorí im zabránili prevziať moc?

19.08.2016 11:30
Rusko, prevrat, protest, tanky Foto:
Moskva, 19. augusta 1991: odporcovia prevratu blokujú tanky, ktoré pučisti vyslali do centra mesta.
debata (80)

Keď ráno 19. augusta 1991 sovietska televízia na všetkých kanáloch vysielala Labutie jazero, bola to v skutočnosti labutia pieseň komunistického impéria. Zaskočení diváci to vtedy ešte nemohli tušiť. Veď dekréty, ktoré hlásateľ čítal pred Čajkovského baletom a po ňom hovorili práve o opaku: o nastolení poriadku a zachovaní územnej celistvosti Sovietskeho zväzu.

Dekréty vydali samozvaní spasitelia, ktorí sa vyhlásili za Štátny výbor pre výnimočný stav. Jeho skratka GKČP je dodnes synonymom augustového puču. Pučisti oznámili, že preberajú právomoci prezidenta Michaila Gorbačova, ktorý ich vraj pre zdravotné problémy nie je schopný vykonávať. Šéfa Kremľa zatiaľ izolovali v rezidencii na Kryme.

Do ulíc metropoly vošli tanky. Pri moskovskom Bielom dome, budove parlamentu, kde dnes sídli vláda, sa začali zoskupovať stúpenci ruského prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý ich vyzval na obranu demokracie.

Do troch dní bolo po všetkom. Ulice namiesto sovietskych vlajok zaplavili historické ruské trikolóry. Pučisti prehrali. A Sovietsky zväz sa do konca roku rozpadol, čo súčasný šéf Kremľa Vladimir Putin neskôr označil za „najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia". Oslavovať dvadsiatepiate výročie zrodu nového Ruska sa chystá iba hŕstka ľudí. Organizátori spomienkových podujatí ohlásili úradom pochod asi troch stoviek účastníkov. Chceli tak, ako už 24-krát doteraz, na výročie prejsť od Bieleho domu po Nový Arbat, pietne miesto, kde prišli o život všetky tri obete zrážok s vojakmi, hrdinovia Sovietskeho zväzu in memoriam.

Radnica to však tento rok po prvý raz nepovolila. Ako zámienku si vybrala opravu dlažby (medzičasom dokončenú) a hroziace dopravné zápchy. Náhradné priestory, ktoré ponúkla na pietnu akciu, v parku mimo centra mesta, usporiadatelia odmietli a rozhodnutie úradov sa dnes chystajú napadnúť na prokuratúre.

„Takýto postup úradov môže svedčiť o tom, že GKČP zvíťazil v Rusku," napísal na sociálnej sieti Michajl Šnejder, jeden z organizátorov nepovoleného spomienkového podujatia. „Pred 25 rokmi bol porazený a teraz zvíťazil,“ dodal.

Podobne, ale bez akéhokoľvek príznaku ľútosti, vývoj hodnotí aj veterán ruskej politickej scény, nacionalista Vladimir Žirinovskij. „Nevzrušujte sa, GKČP nebol porazený. To bola len generálka," povedal pre rádio Echo Moskvy a doplnil: „Za tých dlhých 25 rokov sa potichúčky všetko obnoví."

V tom, čo augustový puč a jeho porážka priniesli krajine, veľa Rusov nemá jasno. Z tej polovice opýtaných, ktorá aspoň tuší, čo sa pred 25 rokmi dialo, najviac, až 35 percent, pre agentúru Leveda udalosti z augusta 1991 označilo za „prostú epizódu v boji o moc v najvyššom vedení krajiny". Počet Rusov, ktorí puč hodnotia ako „tragickú udalosť so zhubnými dôsledkami pre krajinu a ľud", sa za posledný rok znížil, kým vlani tvorili vyše 40 percent respondentov, teraz len 30. Ako „víťaznú demokratickú revolúciu, ktorá skoncovala s mocou komunistickej strany“ si porážku GKČP dnes pripomína už iba osem percent Rusov.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #puč #Sovietsky zväz