Merkelová: Úplne zahalená žena nemá takmer nijakú šancu na integráciu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že celotelový závoj, aký nosia niektoré moslimky, predstavuje pri ich integrácii prekážku. Vyjadrila sa tak v rozhovore pre mediálnu skupinu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), z ktorého citovala agentúra AP.

19.08.2016 08:38
debata (21)

„Z môjho pohľadu má v Nemecku úplne zahalená žena sotva možnosť sa integrovať,“ povedala v rozhovore kancelárka Merkelová. Na otázku ohľadne možného zavedenia zákazu nosenia takýto odevov, však Merkelová reagovala vyjadrením „plnej podpory“ ministrovi vnútra Thomasovi De Maiziérovi, ktorý sa nedávno vyslovil proti tomuto opatreniu.

Viacerí členovia Merkelovej konzervatívnej Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU), vrátane ministrov vnútra dvoch spolkových krajín, nemeckú vládu nedávno vyzvali na zavedenie všeobecného zákazu nosenia burky ako aj ďalších celotelových odevov. De Maiziére ich požiadavku odmietol aj s tým, že vo Francúzsku, kde zákaz nosenia odevov zahaľujúcich tvár platí od roku 2010, sa od zavedenia zákona počet žien v burkach neznížil.

Minister nechce zakázať burky, aj keď s nimi nesúhlasí

Podľa nemeckého ministra vnútra nosenie islamských odevov, ktoré úplne zahaľujú tvár žien, nie je v súlade s hodnotami nemeckej spoločnosti. Vzhľadom na slobodu náboženského vyznania sa však nedá očakávať, že by sa podarilo burky a nikáb zakázať.

„Sme proti tomu, aby ľudia v Nemecku boli plne zahalení. Nemá to miesto v našej krajine a nezodpovedá to nášmu chápaniu úlohy žien,“ povedal minister. „Nie je však možné zakázať všetko, čo odmietame,“ citoval ho server denníka Handelsblatt.

Podľa de Maizière by navyše prípadný zákaz odevov zahaľujúcich tvár narazil u najvyšších sudcov v Karlsruhe. „Aj keď k našej spoločnosti patrí ukazovanie tváre, nepodporujem všeobecný zákaz zahaľovanie. Pravdepodobne by ho zrušil ústavný súd,“ povedal. Právni odborníci už skôr vyjadrovali presvedčenie, že sa na burky a nikáb vzťahuje sloboda vyznania zakotvená v nemeckej ústave.

V Nemecku žijú asi štyri milióny moslimov a tvoria päť percent celkovej populácie. Podľa Ústrednej moslimskej rady však burky alebo nikáb nosí len zlomok všetkých moslimiek. Zatiaľ posledná štúdia na tému zahaľovanie, ktorú Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) vypracoval v roku 2009, ukázala, že dve tretiny nemeckých moslimiek nenosia na hlave ani šatku.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #Thomas de Maiziere #zahaľovanie