Zachránené dievča z Chiboka sa chce vrátiť k mužovi

Dva roky žila v zajatí obávanej islamistickej organizácie Boko Haram na severe Nigérie. Bola medzi vyše dvesto školáčkami, ktoré militanti uniesli zo školy v Chiboku. Amina Ali bola prvou z nich, ktorej sa podarilo dostať sa na slobodu. Po troch mesiacoch na slobode hovorí, že spolu so štvormesačným bábätkom sa chce vrátiť k manželovi, za ktorého ju vydali.

19.08.2016 15:00
Amina Ali
Amina Ali
debata (2)

„Nepáči sa mi, že ma od neho držia," povedala Amina pre médiá. „Chcem, aby vedel, že na neho stále myslím. To, že sme oddelení, neznamená, že na neho nemyslím," odkázala mu. Muž, o ktorom tvrdí, že je jej manžel – Mohammed Hayatu – je vo väzbe. Či patril od začiatku k militantom, alebo bol tiež ich rukojemníkom, nie je jasné. Vypočúva ho nigérijská tajná služba.

Amina bola medzi 276 unesenými stredoškoláčkami v Chiboku, z nich sa vyše päťdesiatke dievčat podarilo hneď utiecť. Ako neskôr rozprávala Amina, radikáli všetky dievčatá držali spočiatku spolu. Po pár týždňoch staršie prinútili vydať sa. Amina bola ušetrená, po pol roku však vydali aj ju. Muž jej však prezradil, že aj on bol unesený a prinútili ho bojovať. Keď sa nálety vládnych vojsk zintenzívnili a Amina navyše otehotnela, rozhodli sa ujsť.

Bola presvedčená, že jej muž je iný ako bojovníci z Boko Haram. Ich krutosť videla na vlastné oči pri poprave jedného z dievčat, ktoré odmietlo prestúpiť na islam. Aminu a neskôr aj jej muža objavila miestna domobrana v máji. Amina bola traumatizovaná, ale v poriadku. O tom, čo je so zostávajúcimi dievčatami, je len málo informácií. Ich rodičia doteraz trpia a bývalého prezidenta Goodlucka Jonathana obviňujú z toho, že neurobil dosť pre to, aby sa dievčatá našli. Na ich oslobodenie vyzývali známe osobnosti vrátane manželky amerického prezidenta Michelle Obamovej.

Militanti, ktorí chcú vytvoriť fundamentalistický štát s prísnymi pravidlami islamského práva šaría, len pred pár dňami zverejnili video, na ktorom ukazujú desiatky zahalených dievčat. Maskovaný muž na videu hovorí, že niektoré z ich dievčat zomreli počas náletov vládnych síl. „Štyri desiatky týchto dievčat sa vydali podľa vôle Alaha," tvrdil maskovaný muž. Varoval zároveň, že ak vláda bude proti nim postupovať silou, dievčatá budú zabité. Radikáli zároveň žiadajú prepustenie svojich spolubojovníkov.

Amina video nevidela, ale na dievčatá často myslí. „Chcela by som im povedať, aby nezúfali a modlili sa. Rovnako ako Boh zachránil mňa, zachráni aj ich," povedala novinárom. Únos bol traumou aj pre jej matku Bintu Ali. Pre BBC nedávno prezradila, že Amina predtým ako ju uniesli, chcela študovať, ale teraz svoje plány zmenila. Chce šijací stroj, aby sa mohla stať krajčírkou. Amina, ktorá teraz spáva už pokojnejšie ako kedykoľvek predtým, sa jej tiež zverila, že dievčatá v zajatí hladovali, jedli surovú kukuricu a niekoľko z nich zomrelo. Od silných výbuchov v okolí niektoré ohluchli.

Zachránená Amina teraz žije v hlavnom meste Abuji, v rehabilitačnom centre, ako však vraví, chce ísť domov, do Chiboka. „Neobávam sa Boko Haram, oni nie sú môj Boh," uzavrela Amina.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Boko Haram