Rakúsko žiada trvalé uzavretie hraníc na balkánskej trase

Hranice na takzvanej balkánskej trase utečencov musia byť uzavreté natrvalo, ak chce Európska únia udržať pod kontrolou počet prichádzajúcich migrantov. V rozhovore, ktorý zverejnil nemecký denník Rheinische Post, to povedal rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. Nepriamo tiež kritizoval migračnú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

19.08.2016 09:35 , aktualizované: 10:05
debata (21)

Uzatvorenie balkánskej trasy podľa Kurza zásadne zmenilo dynamiku migračnej krízy. „Brána do Európy bola otvorená. Teraz sa trend mení. Hranice sú uzavreté a ceny, ktoré žiadajú prevádzači, razantne vzrástli. Nelegálna migrácia tak stráca atraktivitu,“ povedal. Zdôraznil pritom, že príchod utečencov možno brzdiť len v prípade, že sa podarí hranice udržať zatvorené.

Rakúsky minister zahraničia sa tiež vrátil k minuloročnému vyjadrenieu nemeckých úradov, ktoré dali najavo pripravenosť prijať všetkých Sýrčanov utekajúcich pred vojnou. „Táto politika sa vo svojom celku ukázala ako nesprávna. Už vtedy som to hovoril,“ poznamenal k vtedajšiemu postoju Nemecka, ktorý podporovala aj kancelárka Merkelová.

Kurz tiež zopakoval predchádzajúce vyjadrenia, že EÚ sa nesmie pri riešení migračnej krízy spoliehať na Turecko, ktoré minister považuje za nespoľahlivého partnera. „Sebavedomá, silná Európa musí vedieť chrániť vlastné hranice,“ povedal s tým, že krajinám ako Grécko, ktoré majú problémy zabezpečiť svoju hranicu, musia pomôcť ostatné štáty únie.

Minister sa tiež vyslovil za väčší tlak na krajiny Maghrebu, aby migrantov, ktorí odídu do Európy, brali späť. Docielil by to aj pod hrozbou, že inak tieto štáty prídu o všetku finančnú podporu z EÚ.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Sebastian Kurz #balkánska trasa