Porošenko mimo hry napína svaly

Ukrajinský líder ponúkol médiám vďačnú "informačnú" bombu vo forme tvrdenia, podľa ktorého Kyjev nevylučuje totálnu ruskú inváziu vo všetkých smeroch a následnú tvrdú ukrajinskú odvetu. A to napriek tomu, že prezident Petro Porošenko je už mimo hry.

20.08.2016 07:00
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas jednej z tlačových konferencií.
debata (135)

Najnovšie to dokumentuje napríklad „odklad“ plánovaného telefonického rokovania s kancelárkou Merkelovou a francúzskym prezidentom Hollandom. Podľa mnohých politológov majú dnes iné starosti, ako riešiť práve teraz ukrajinský problém.

Tým skôr, ako konštatoval ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij v relácii Práca nad chybami, „dnes nik nepochybuje o skorom odchode súčasnej vedúcej politickej garnitúry v Kyjeve, ale otázkou ostáva, kto ju vymení“. Porošenko vo Ľvovskej oblasti, jednej z mála bášt svojich stále ubúdajúcich stúpencov, však v stredu pokračoval v napínaní politických svalov.

„Sme pripravení. Naše ozbrojené sily sú pripravené odraziť nepriateľa na východe aj pozdĺž administratívnej hranice s Krymom,“ reagoval ukrajinský líder v rozhovore pre noviny Ukraina moloda. Čo si však o tom myslí generál armády Jevgenij Marčuk, bývalý námestník šéfa ukrajinskej štátnej bezpečnosti?

„Jedna vec je, keď vlastenecky naladení občania alebo politici hovoria, stačí vydať rozkaz a my oslobodíme Donbas aj Krym. Realisti by mali pochopiť, že pri súčasnej úrovni napätia sa nesmieme správať ako politickí chuligáni, a tak nahrávať nepriateľovi,“ apeloval ukrajinský generál v rozhovore pre portál Ukrinform. V tejto súvislosti pripomenul, že krajina je v zložitej situácii, ktorá si vyžaduje, aby si určila, ako sa správať vrátane vo vzťahu k Rusku.

„Nesmieme byť detinskými ultravlastencami a vykrikovať, že zvíťazíme. Z vojenského aspektu je Rusko niekoľkonásobne silnejšie. V tejto súvislosti často počuť tzv. argument o partizánskej vojne a podobne. V poriadku, my sa však nemôžeme vydať cestou vidiny vojenského víťazstva nad Ruskom,“ upozornil Marčuk krikľúňov volajúcich aj dnes nielen v Kyjeve po tvrdom vojenskom zásahu proti Moskve. Ako dodal, namiesto takejto „logiky“ by Kyjev mal presadzovať ideu, podľa ktorej „ak bude Rusko strkať k nám rypák, tak naše ozbrojené sily budú pripravené a nepriateľ utrpí veľké straty“.

Zdá sa však, že aj generál Marčuk zbytočne prilieva olej do vojnového ohňa, ktorý ešte ani nevzplanul. Aj podľa ukrajinského politológa Sergeja Slobodčuka z tohto ukrajinsko-ruského mraku pršať nebude.

„Všetky spomínané vyhlásenia majú prinútiť Západ k novému kolu rokovania. Nevylučujem ich nové zloženie. Napríklad plnohodnotné začlenenie USA, ale aj rozšírenie o iných účastníkov. To je hlavný dôvod, a nie spustenie nového kola konfrontácie,“ povedal politológ v rozhovore pre ukrajinský Holos stolici.

O tom, že o konfrontáciu nestoja ani globálni politickí hráči, by mohli svedčiť informácie zverejnené najnovšie britským denníkom The Times, ktorý citoval ukrajinský portál ZN.ua. Podľa spomínaného zdroja Moskva rokuje s Washingtonom o „obchode“, ktorého podstata spočíva vo výmene amerického „ústupu“ z Ukrajiny za ruské ukončenie koketovania s Ankarou. Podľa novín je vraj Moskva presvedčená, že pre Washington je prednejšie udržanie Turecka v NATO, ako predlžovanie konfliktu kvôli pripojeniu Krymu k Rusku.

„Nie je vylúčené, že Obama, ktorého čas v Bielom dome sa rýchlo kráti, nebude mať záujem o ponúkaný kompromis. A Putin si to uvedomuje. Nebol to však vari Ronald Reagan, ktorý efektívne využil počas neúspešného pôsobenia dialóg s Michailom Gorbačovom vedúci ku skončeniu studenej vojny?“ špekuluje v komentári The Times.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko