Turecko tlačí na USA, aby urýchlilo vydanie duchovného Gülena

Turecký premiér Binali Yildirim v sobotu pred zahraničnými novinármi vyzval USA, aby urýchlili vydávanie duchovného Fethullaha Gülena do Turecka. Sedemdesiatpäťročný Gülen žije v exile v americkom štáte Pensylvánia a Turecko ho obviňuje, že stál v pozadí júlového pokusu o prevrat proti tureckému prezidentovi Erdoganovi.

20.08.2016 20:15
debata (4)

Yildirim podľa agentúry AP vyhlásil, že Turecko a USA majú uzavretú extradičnú dohodu, a nie je preto dôvod Gülenovo vydanie odkladať.

„Chceme, aby sa ten proces zrýchlil, ten muž viedol puč. Na čo čakáme? Dohoda medzi dvoma krajinami je jasná,“ vyhlásil Yildirim a podľa agentúry Reuters dodal, že USA sú strategickým partnerom Turecka, nie jeho nepriateľom.

Ankara obvinila Gülena z desiatich trestných činov vrátane pokusu o zvrhnutie vlády a žiadosť o jeho extradíciu, teda vydanie, už do Washingtonu raz poslala. Vtedy ju USA odmietli ako nedostatočne odôvodnenú. Druhú žiadosť teraz skúmajú.

Washington dáva najavo, že Turecko musí predložiť presvedčivé dôkazy Gülenovho zapojenia sa do puču. Američania do Ankary budúci týždeň vyšlú pracovnú skupinu, ktorá preverí obvinenia z Gülenovej protištátnej trestnej činnosti.

Duchovný všetky turecké obvinenia odmieta a chce, aby jeho údajný podiel na puči vyšetroval nezávislý medzinárodný orgán. Turecká justícia podľa neho nezávislá nie je a nie je schopná mu zaručiť právo na spravodlivý proces.

Erdoganova vláda prenasleduje Gülena a jeho priaznivcov dlhodobo a po pokuse o puč proti nim akcie ešte znásobila. Budúci týždeň má Turecko navštíviť aj americký viceprezident Joe Biden.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fethullah Gülen #Binali Yildirim #pokus o prevrat v Turecku