Irán sa pochválil novou zbraňou protivzdušnej obrany

Irán prvýkrát ukázal svoj nový systém protivzdušnej obrany Bavar 373, ktorý má byť porovnateľný so svojim ruským predobrazom S-300. Oznámila to v nedeľu agentúra AFP.

21.08.2016 11:37
irán, protivzdušná obrana, Bavar 373, rakety, Foto:
Systém je schopný ničiť niekoľko cieľov naraz.
debata (23)

Snímky novej zbrane sa objavili v iránskych médiách v súvislosti s ceremóniou s účasťou prezidenta Hasana Rúháního. Rúhání si v sprievode ministra obrany prezeral novú produkciu iránskeho zbrojného priemyslu.

Podľa iránskych médií je systém Bavar, ktorého názov znamená „viera“, vyzbrojený raketami ďalekého dosahu a skonštruovali ho iránski vedci a odborníci. Na zachytenie lietadiel a balistických striel stredného a dlhého doletu Bavar využíva techniku ​​podobnú ruským radarom a je namontovaný na nákladnom vozidle.

„Rozhodli sme sa skonštruovať protivzdušný systém, ktorý sme nazvali Bavar 373. Má všetky schopnosti S-300,“ vyhlásil minister obrany Hosejn Dehkán. Ten už vlani v máji ohlásil začatie výroby systému Bavar 373, schopného ničiť strely s plochou dráhou letu, bezpilotné lietadlá, bojové lietadlá a balistické rakety.

Systém je podľa neho schopný ničiť niekoľko cieľov naraz. Irán spustil vývoj vlastného systému protivzdušnej obrany v čase, keď bol vystavený medzinárodným sankciám. Moskva kvôli nim v roku 2010 zakázala dodať Teheránu svoj protivzdušný raketový systém S-300, hoci tento kontrakt bol uzavretý o tri roky skôr. Ostro ho kritizovali Spojené štáty a Izrael, ktorým by ruské rakety sťažili prípadný útok na iránske jadrové zariadenia.

Zákaz dodávok S-300 zrušil ruský prezident až vlani, krátko pred uzavretím medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe, ktorá umožnila postupné rušenie sankcií. Prvá časť dodávok S-300 podľa Teheránu dorazila tento rok na jar.

Podľa dostupných údajov je systém S-300 vybavený rádiolokátorom, ktorý je schopný zistiť aj malé ciele. Diaľkový dosah rakiet je 150–200 kilometrov a výškový 27 kilometrov. Raketa je tiež schopná zasiahnuť ciele pohybujúce sa v nízkych výškach na vzdialenosť až 30 kilometrov.

Moskva tvrdí, že rakety S-300 sú schopné zasahovať vzdušné ciele rovnako spoľahlivo, ako americké rakety Patriot, a že ide o obranné zbrane, ktoré nikoho neohrozujú.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #protivzdušná obrana