V Donbase strieľali na pracovníkov OBSE

Na pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) strieľali počas ich hliadky v oblasti konfliktu na východe Ukrajiny. Skupina pracovníkov organizácie riadila bezpilotné lietadlo na pahorku, na ktorom bola zďaleka viditeľná, keď ich smerom vypálili viacero striel, oznámila dnes OBSE. Zranenia pri incidente nikto neutrpel.

21.08.2016 20:06
debata (51)

Tzv. dronom chceli pozorovatelia podľa oznámenia kontrolovať pozície ukrajinskej armády vzdialené asi 900 metrov a proruských separatistov vo vzdialenosti približne 1,5 kilometra. Nie je jasné, z ktorej strany prišli výstrely, uviedla v správe agentúra DPA.

OBSE už predtým informovala, že na inom mieste v oblasti konfliktu zabránili ozbrojení povstalci skupine pozorovateľov v prístupe k jednej obci. Organizácia má v regióne viac ako 500 pozorovateľov. V poslednom čase sa situácia podľa hodnotenia OBSE znova vyostrila, tento víkend však jej misia hovorila o miernom poklese počtu porušení prímeria.

Napriek tomu pri bojoch zahynulo viacero ľudí. Vedenie armády v Kyjeve hlásilo jedného zabitého a šiestich zranených vojakov.

Povstalci v Donecku oznámili, že jeden ich bojovník a jeden civilista prišli o život pri ostreľovaní zo strany vládnych jednotiek, zranenia utrpeli ďalší piati civilisti. Nezávislé potvrdenia oboch oznámení neboli zatiaľ k dispozícii, píše DPA.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Donbas #kríza na Ukrajine