Nemecký minister odporúča triezvy postoj voči Turecku

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere sa v súvislosti s aktuálnym napätím vo vzťahoch medzi Nemeckom a Tureckom vyslovil za rozvážny postoj voči vláde v Ankare. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

21.08.2016 20:10
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.
debata (11)

„Turecko je členom NATO a pre nás dôležitým partnerom v utečeneckej kríze a v boji proti medzinárodnému terorizmu,“ povedal de Maiziere pre dnešné vydanie novín Bild am Sonntag. „Pri kontakte s našimi partnermi musíme triezvo analyzovať a nesmieme byť naivní.“

Minister však súčasne odmietol pokusy o ovplyvňovanie zo strany Turecka v Nemecku. „Nechcem, aby sa konflikty v Turecku rozšírili na ulice Nemecka,“ vyhlásil de Maiziere. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa neho musí akceptovať, že nemecká vláda nesie zodpovednosť za všetkých ľudí v Nemecku, teda aj tureckých občanov.

V súvislosti s politicky chúlostivým hodnotením svojho ministerstva, podľa ktorého sa Turecko stalo „ústrednou platformou aktivít islamistických skupín“ na Blízkom východe, de Maiziere dodal: „Čo sa o tejto správe objavilo v médiách, je len malá časť aktuálnej situácie v krajine. A tá je jednoducho komplikovaná.“

Mnohé opatrenia Ankary po pokuse o prevrat z polovice júla boli neprimerané a jej postup možno z hľadiska ľudských práv vnímať kriticky. „O tom s našimi partnermi hovoríme,“ uviedol de Maiziere.

Praktiky tureckej tajnej služby MIT v Nemecku sú však čoraz viac predmetom pozornosti aj nemeckých politikov. Parlamentné kontrolné grémium Spolkového snemu (PKGr) žiada v tejto veci informácie od úradov.

Zástupca Zelených v grémiu pre kontrolu tajných služieb Hans-Christian Ströbele pre dnešné vydanie novín Welt am Sonntag vyhlásil, že MIT vykonáva v krajine „neslýchané tajné aktivity“. Nemecké spravodajské služby a polícia musia podľa neho prehodnotiť spoluprácu s Tureckom, „inak im hrozí spoluvina na trestných činoch“.

Welt am Sonntag citoval nemenovaného bezpečnostného politika, podľa ktorého má MIT v celom Nemecku okrem veľkého počtu profesionálnych agentov aj sieť 6 000 informátorov, čo by znamenalo jedného „donášača“ na 500 nemeckých občanov tureckého pôvodu.

Na základe informácií týždenníka Der Spiegel chce turecká tajná služba zapojiť nemeckú Spolkovú spravodajskú službu (BND) do svojho boja proti hnutiu moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje z pokusu o prevrat.

BND by mala podľa predstáv MIT uplatniť vplyv na činiteľov a zákonodarcov v Nemecku, aby postupovali proti stúpencom Gülena a vydali ich Turecku, uviedol Spiegel v sobotu s odvolaním sa na utajované dokumenty.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Thomas de Maiziere