Navaľnyj žiada spravodlivosť, chce kandidovať za ruského prezidenta

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj požiadal najvyšší súd, aby preskúmal jeho prípad a zrušil podmienečný trest, ktorý mu bráni kandidovať na ruského prezidenta vo voľbách v roku 2018. Oznámil to ruský denník Kommersant.

22.08.2016 11:42
Alexej Navalnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navalnyj.
debata (46)

Navaľnyj argumentuje rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého nebolo Navaľného odsúdenie v poriadku a prípad by mal byť znovu posúdený, tentokrát bez opomenutia Navaľného práv na spravodlivý proces.

Navaľného advokáti sa podľa denníka medzitým obrátili na výbor ministrov Rady Európy pre obavy, že ruský najvyšší súd bude štrasburský verdikt ignorovať a ponecháva v platnosti ruské rozsudky, ako to bolo aj v prípade niekdajšieho ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Pre Navaľného by to podľa ruských zákonov znamenalo, že nebude smieť kandidovať až do roku 2033.

Navaľnyj bol na päťročnú podmienku za spreneveru odsúdený v októbri 2013 v procese, ktorý on sám považuje za politický. Na základe štrasburského verdiktu je Navaľnyj presvedčený, že na najvyššom súde by jeho prípad pri skutočnom skúmaní skončil jeho očistením zo všetkých obvinení, a tým tiež obnovením jeho občianskych a politických práv.

Európsky súd pre ľudské práva vo februári odsúdil Rusko za porušenie Navaľného práv na spravodlivý proces a nariadil ruskej vláde vyplatiť kritikovi prezidenta Vladimira Putina 56 000 eur ako odškodné a úhradu súdnych nákladov. Odvolanie Ruska štrasburský súd zamietol, čím verdikt vstúpil do platnosti.

Navaľnyj svojim bojom proti korupcii medzi ruskou elitou dosiahol postavenie vodcu opozície. Napriek vtedy ešte neprávoplatnému odsúdeniu Navaľnyj vo voľbách moskovského starostu na jeseň 2013 získal prekvapivo vysoký počet hlasov, asi 27 percent. Potom začal byť vnímaný ako hlavný Putinov súper na domácej scéne.

Sám Putin ešte neoznámil, či sa bude v roku 2018 uchádzať o znovuzvolenie. Ruské médiá ale vnímajú čistky v Putinovom okolí, z ktorého odchádzajú starí priatelia z KGB a nastupujú mladí technokrati, práve ako prípravu na Putinovo ďalšie šesťročné obdobie na čele štátu.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentská kandidatúra #Alexej Navaľnyj