Rusko nebude dočasne využívať iránsku základňu na útoky v Sýrii

Iránske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že Rusko dočasne nebude využívať základňu v Iráne pre nálety v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

22.08.2016 12:19
debata (2)

Hovorca rezortu iránskej diplomacie Bahrám Ghásemí novinárom v Teheráne povedal, že k pozastaveniu štartov ruských lietadiel došlo na žiadosť Moskvy.

Súčasne zdôraznil, že ruské lietadlá štartovali z iránskej základne na základe vzájomnej dohody a so súhlasom Teheránu. Konštatoval tiež, že Rusko nemá v Iráne nijakú vlastnú vojenskú základňu.

Iránske ministerstvo obrany predtým kritizovalo Moskvu za zverejnenie informácie o tom, že ruské letectvo využíva základne v Iráne pre nálety v Sýrii. Minister obrany Hosejn Dehkán dnes označil ruské oznámenie za „vystatovačné“ a „nedžentlmenské“.

Ruské ministerstvo obrany minulý utorok oznámilo, že jeho lietadlá odštartovali na bojovú misiu v Sýrii z lokality neďaleko iránskeho mesta Hamadán. Zasiahli pritom pozície islamských militantov v troch provinciách na severe a východe Sýrie.

Popredný iránsky zákonodarca Aláeddín Borúdžerdí až následne potvrdil, že Rusko využíva pre nálety v Sýrii iránsku leteckú základňu Šahíd Nóžeh pri meste Hamadán.

Rusko až do minulého týždňa nepriznalo, že by jeho lietadlá štartovali na bojové misie v Sýrii z lokalít mimo sýrskeho územia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #ruské nálety