Rus demonštroval v maske Putina, Ukrajinu žiada o azyl

Ruský občan, ktorý cez víkend požiadal ukrajinských pohraničníkov o poskytnutie azylu, je opozičný aktivista a účastník demonštrácií proti politike Kremľa Roman Roslovcev. Oznámila to agentúra AP.

22.08.2016 13:47
debata (78)

Tridsaťšesťročný Roslovcev sa preslávil predovšetkým svojimi prechádzkami po moskovskom Červenom námestí v maske ruského prezidenta Vladimira Putina. Bol za to prinajmenšom deväťkrát zatknutý a v máji si za jednu z prechádzok odpykal 20 dní v policajnej cele.

Roslovcev sa schválne nechával opakovane zatýkať pri múroch Kremľa v Putinovej maske, aby tak pranieroval zákon, o ktorom si myslí, že potláča slobodu. Ten hrozí až piatimi rokmi väzenia osobám, ktoré sa dvakrát v priebehu pol roka zúčastnili nepovolenej demonštrácie. Tento a ďalšie represívne zákony boli schválené krátko po Putinovom znovuzvolení prezidentom v máji 2012.

Ukrajinskej televízii vysvetlil, že o azyl v susednej krajine požiadal, pretože už nebolo možné, aby vo vlasti pokračoval v protestoch. „Moje bydlisko v Moskve strážili agenti (tajnej polície) FSB, a tak som si nič so sebou nevzal, prišiel som bez všetkého,“ povedal.

Pohraničná stráž v nedeľu oznámila, že o politický azyl požiadal „známy ruský spisovateľ a spoločenský činiteľ, ktorý sa aktívne venoval protestnej činnosti“, neuviedla však meno utečenca. Roslovcev sa na Ukrajinu dostal cez Bielorusko.

Od ruskej anexie Krymu v marci 2014 požiadalo na Ukrajine o azyl mnoho ruských aktivistov, ktorí vo vlasti protestovali proti Putinovej politike. Pred niekoľkými dňami azyl na Ukrajine získal sedemdesiatšes­ťročný Vladimir Jonov, ktorý bol vo vlasti štyrikrát potrestaný za účasť na nepovolených demonštráciách.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rusko