Merkelová chce spoločný register ciest do a zo Schengenu

Európa potrebuje spoločný register ciest do a zo schengenského priestoru, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová. V Nemecku chce viac kamerových systémov a modernú techniku ​​pre sledovanie internetu. Povedala to denníka Ruhr Nachrichten.

23.08.2016 10:01
angela merkelová, merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce v Nemecku aj viac kamerových systémov a modernú techniku ​​pre sledovanie internetu
debata (33)

Nové bezpečnostné opatrenia nedávno predstavil minister vnútra Thomas de Maiziére, o ďalších sa diskutuje.

Spoločný register je podľa kancelárky nutný, aby úrady v každej chvíli presne vedeli, kto do krajín priestoru bez vnútorných hraničných kontrol prichádza a kto priestor opúšťa. Merkelová sa vyslovila tiež pre ešte lepšiu spoluprácu medzi európskymi krajinami pri výmene informácií o možnom nebezpečenstve.

V Nemecku by podľa šéfky spolkovej vlády mali bezpečnostné zložky dostať širšie právomoci. „Ide okrem iného o možnosti lepšej kontroly internetu a sociálnych sietí,“ podotkla Merkelová, podľa ktorej musí používaná technika aj prostriedky zodpovedať dobe. Je tiež za posilnenie kamerových systémov na verejných miestach.

S tým počíta aj nedávno zverejnený balík opatrení nemeckého ministra vnútra. De Maiziére chce tiež navýšiť počty policajtov, zlepšiť prevenciu extrémizmu a dôraznejšie postupovať voči zločincom.

Medzi ďalšie opatrenia, o ktorých sa v Nemecku po dvojici júlových teroristických útokov diskutuje, patrí napríklad zrušenie dvojitého občianstva alebo zákaz moslimských odevov, ktoré zahaľujú celé telo a nechávajú len úzky priehľad či mriežku pre oči.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #schengen #Angela Merkelová