Nemecko by mohlo obnoviť brannú povinnosť

Nemecko by mohlo obnoviť brannú povinnosť, ktorú zrušilo pred piatimi rokmi. Podľa serveru Spiegel Online s tým počíta návrh koncepcie civilnej obrany, ktorý by v stredu mala schváliť vláda. Obnovenie brannej povinnosti by podľa koncepcie pripadalo do úvahy napríklad pri nasadení vojakov na vonkajších hraniciach Severoatlantickej aliancie.

23.08.2016 10:23 , aktualizované: 14:55
debata (41)

Návrat k odvodom Nemcov do armády môže podľa navrhnutej koncepcie prísť v okamihu, keď bude potrebné zabezpečiť „civilnú podporu bojovým jednotkám“. Podľa Spiegel Online to znamená napríklad situáciu, keď by sa nemeckí vojaci museli v rámci NATO záčastniť na ochrane vonkajšej hranice aliancie pred útočníkom.

Koncepcia zároveň predpokladá, že v prípade obnovenia brannej povinnosti by sa civilné firmy museli zúčastňovať na renovácii fungujúcich kasární alebo výstavbe nových, aby bolo možné zabezpečiť ubytovanie pre nových vojakov.

Nemecko zrušilo brannú povinnosť v roku 2011 po tom, čo platila 55 rokov. Vláda tento krok zdôvodnila tým, že nevidí žiadne vojenské ani politické zdôvodnenie toho, prečo by odvody mali pokračovať. Avšak povinná vojenská služba aj naďalej je právne zakotvená v nemeckej ústave (Grundgesetz)a na jej opätovnú aktiváciu stačí prijatie jedného zákona. Tento rok v júni uviedla ministerka obrany Ursula von der Leyenová, že napriek napätiu medzi Západom a Ruskom a napriek islamistickému terorizmu nevidí dôvod brannú povinnosť obnovovať.

Nový návrh Koncepcie Civilnej Obrany (KZT) vyvolal v Nemecku už pred oficiálnym predstavením, ktorý plánuje minister vnútra Thomas de Maizière na stredu, intenzívnu debatu. Tá sa týka predovšetkým odporúčania, aby ľudia doma mali pre prípad živelnej pohromy, napadnutia krajiny alebo podstatného narušenia infraštruktúry, zásoby jedla na desať a vody na päť dní. Podľa opozície vláda podobnými odporúčaniami iba vyvoláva atmosféru strachu. Opozičné strany nevidia žiadnu hrozbu, ktorá by si vyžadovala vytváranie zásob.

K samotnému obsahu pripravovaného dokumentu sa de Maizière nechcel vyjadriť, ale jeho hovorca zdôraznil, že koncepciu civilnej ochrany aktualizovali naposledy v Nemecku v roku 1995. Vzhľadom na pozmenenú bezpečnostno-politickú situáciu bolo prepracovanie koncepcie plánované už dlhší čas. „Je to dlhodobý, ba dlhoročný proces,“ podčiarkol a dodal, že nejde o reakciu na analýzu ohrozenia z uplynulých dní.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #branná povinnosť