KĽDR vypálila k Japonsku balistickú raketu z ponorky

Severná Kórea skúšobne vypálila z ponorky balistickú strelu. Stalo sa tak v skorých ranných hodinách miestneho času (zhruba 22.30 h SELČ v utorok) vo vodách jej východného pobrežia, informuje agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské armádne zdroje.

24.08.2016 07:18 , aktualizované: 12:32
debata (23)

Ide o najnovší prípad zo série skúšok balistických striel, ktoré Pchjongjang uskutočnil v rozpore s rezolúciami OSN. Podľa agentúry DPA môže skúška súvisieť aj s vojenskými cvičeniami, ktoré usporadúva každý rok Južná Kórea spoločne s USA, na čo KĽDR odpovedá ukážkou svojej vojenskej sily.

Juhokórejské zdroje uviedli, že strela letela približne 500 kilometrov, dostala sa do oblasti japonského vzdušného priestoru a potom dopadla do Japonského mora. Tokio to označilo za ohrozenie Japonska, provokácie Pchjongjangu odsúdilo už viac krajín, vrátane Spojených štátov.

Raketa bola vypálená do veľkej výšky, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap. Ak by letela po bežnej trajektórii, mala by dosah okolo 1 000 kilometrov. Predstaviteľ velenia juhokórejskej armády a ďalší experti uviedli, že test ukázal pokrok KĽDR v technológii odpaľovania balistických striel z ponoriek. Tieto strely podľa agentúry AFP doteraz nepresiahli hranicu 30 kilometrov.

Schopnosť odpaľovať rakety z ponoriek by mohla Severnej Kórei pomôcť prekonať nový protiraketový štít, ktorý plánuje na svojom území Južná Kórea spolu so Spojenými štátmi, uviedla agentúra Reuters.

Raketový test bol vykonaný zo severokórejskej ponorkovej základne pri pobrežnom meste Sinpcho ráno okolo 05:30 miestneho času (v utorok večer SELČ). Spojené štáty severokórejskú raketu zamerali a sledovali. Podľa nich išlo o balistickú strelu KN-11. Tento typ strely zatiaľ nikdy tak ďaleko nedoletel, vyhlásil nemenovaný americký armádny činiteľ. Washington označil test za provokáciu a mieni ho prerokovať v Bezpečnostnej rade OSN.

Čína, Japonsko a Južná Kórea test odsúdili

Test ihneď tvrdo odsúdili ministri zahraničia Číny, Japonska a Južnej Kórey. Ich spoločné kritické vyhlásenia na adresu KĽDR je vzácnym prejavom jednoty týchto krajín, ktorých vzťahy poznamenávajú regionálne spory a vojnová história.

Šéf diplomacie Číny, ktorá je najbližším politickým spojencom a poskytovateľom pomoci KĽDR, uviedol, že Peking nesúhlasí so severokórejským jadrovým a raketovým programom aj so všetkými „slovami a činmi“, ktoré spôsobujú napätie na Kórejskom polostrove.

„Ide o vážne ohrozenie bezpečnosti Japonska a o nezodpovedný a neospravedlniteľný čin, ktorý zjavne poškodzuje regionálny mier a stabilitu,“ povedal japonský premiér Šinzó Abe.

Správa o vypustení balistickej strely, čo je ďalší z podobných činov KĽDR v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej Rady OSN, prišla dva dni po začiatku dvanásťdenného spoločného výročného cvičenia USA a Južnej Kórey pri Kórejskom polostrove za účasti desaťtisícov vojakov oboch krajín. Cvičenie, ktoré Pchjongjang považuje za nácvik invázie, vždy zvýši napätie v regióne.

KĽDR pohrozila preventívnym jadrovým útokom

Severná Kórea v pondelok v tejto súvislosti pohrozila dokonca preventívnym jadrovým útokom. Pchjongjang vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zvolala stretnutie, na ktorom by sa prerokovalo „agresívne spoločné vojenské cvičenie“ Južnej Kórey a USA. KĽDR to považuje za prípravu na inváziu.

Severokórejskí vojaci v uplynulých týždňoch rozmiestňovali v demilitarizovanej zóne medzi KĽDR a Južnou Kóreou nové pozemné míny. Agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa uviedla, že toto opatrenie má zabrániť dezercii príslušníkov severokórejskej armády do Južnej Kórey.

Soul a Washington sa v júli dohodli na rozmiestnení obranného raketového systému na juhokórejskom území so zámerom čeliť možným hrozbám KĽDR, všíma si stanica BBC. Severná Kórea v januári vykonala svoju štvrtú jadrovú skúšku s tvrdením, že išlo o jej prvé použitie vodíkovej bomby.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa