Turecko začalo leteckú aj pozemnú ofenzívu v sýrskom pohraničí

Turecko ráno začalo za podpory letectva medzinárodnej koalície, vedenej USA, ofenzívu proti radikálom z takzvaného Islamského štátu (IS) pri pohraničnom severosýrskom meste Džarabulus. Podľa zahraničných agentúr vošla na územie Sýrie aj desiatka tankov. Sýrske ministerstvo zahraničia v reakcii uviedlo, že ide o narušenie zvrchovaného územia a obvinilo Ankaru, že chce IS v Sýrii nahradiť "inými teroristickými skupinami".

24.08.2016 07:24 , aktualizované: 22:10
Džarabulus, Sýria, Turecko Foto:
Horiace auto na mieste samovraždeného útoku v meste Tartus.
debata (94)

Podľa tureckých štátnych médií je cieľom ofenzívy vyčistiť sýrske pohraničie od radikálov z IS, ktorí dlhodobo ostreľujú turecké prihraničie a vykonáva teroristické útoky po celej krajine. Naposledy v sobotu zabil samovražedný atentátnik v tureckom Gaziantepe neďaleko hraníc so Sýriou 54 ľudí, vrátane 22 detí. Podľa Ankary ho spáchali džihádisti z IS.

Podľa niektorých zdrojov je cieľom tureckej ofenzívy zabrániť tomu, aby kontrolu sýrskeho územia pri tureckej hranici prevzali kurdskí bojovníci. Tí sú dôležitou súčasťou arabsko-kurdskej koalície Demokratickej sily Sýria (SDF), ktorú podporujú USA.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu vyzval sýrske kurdskej bojovníkmi, aby sa vrátili na východ od rieky Eufrat, inak Turecko „urobí, čo je potrebné“. Mesto Džarabulus, o ktoré sa teraz vedú boje, leží na západ od rieky Eufrat. Hovorca sýrskych Kurdov z YPG dnes označil ofenzívu Turecka v Sýrii za „do očí bijúce agresiu“.

Kurdskej milície YPG sa významne podieľajú na boji proti radikálom z IS na severe a východe Sýrie, kde žijú sýrski Kurdi. YPG sú ozbrojeným krídlom strany sýrskych Kurdov PYD a udržiavajú kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorú turecká vláda označuje za teroristickú a vedie proti nej už roky boj najmä na juhovýchode Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonómnu Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku.

SDF v posledných týždňoch napríklad dobyla z rúk IS v sýrskom pohraničí mesto Manbidž. Dobytie ďalšej bašty IS mesta Džarabulus je cieľom terajšej ofenzívy Turecka a medzinárodnej koalície. Turecká armáda začala ostreľovať mesto pri tureckej hranici na severe Sýrie ráno okolo 3:00 SELČ.

V Istanbule sa dnes uskutočnil aj policajný záťah na podozrivých z členstva v IS. Podľa agentúry Dogan raziu podnikla protiteroristická jednotka potom, čo na množstvo podozrivých boli vydané zatykače.

Turecké jednotky a sýrski vzbúrenci dobyli pohraničnú dedinu Kaklídža

Sýrski vzbúrenci podporovaní jednotkami tureckej armády dobyli dedinu Kaklídža, ležiacu neďaleko mesta Džarábulus, ktoré je v rukách militantov z tzv. Islamského štátu.

Turecká tlačová agentúra Anatólia, ktorá sa odvolala na turecké armádne zdroje, uviedla, že skupiny sýrskych vzbúrencov dobyli Kaklídžu s podporou tureckých obrnených jednotiek.

Podľa Anatólie dedina Kaklídža leží približne tri kilometre od tureckých hraníc. V útokoch na pozície IS v sýrskom pohraničí pokračuje od skorého rána aj turecké letectvo a delostrelectvo. Predpokladá sa, že oddiely sýrskych vzbúrencov budú s podporou tureckých obrnencov pokračovať v postupe na Džarábulus.

Vzdušnú podporu tureckým silám postupujúcim na Džarábulus prisľúbil aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý je na ceste na pracovnú návštevu Ankary.

Erdogan potvrdil dobytie Džarábulusu, operáciu podporili aj USA

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan potvrdil, že sýrski povstalci podporovaní Tureckom dobyli pohraničné mesto Džarábulus od extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Erdogan to oznámil po stretnutí s americkým viceprezidentom Joe Bidenom v Ankare, píše agentúra AP.

Turecký premiér uviedol, že bojovníci prevzali kontrolu nad všetkými dôležitými miestami, a zdôraznil, že mesto vyčistili od IS. Erdogan ďalej znova potvrdil svoje odmietavé stanovisko voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Sýria pod jeho vedením „nikdy nedosiahne“ demokraciu, vyhlásil turecký líder.

Erdogan povedal, že sýrski povstalci „si spoločne s tými, čo sú v Džarábuluse, mesto teraz vzali späť“. Povstalci podľa jeho slov prevzali kontrolu nad „vládnymi a oficiálnymi budovami a inštitúciami“ a prinútili IS „opustiť Džarábulus“.

Biden vyhlásil, že Tureckom vedenú operáciu v Džarábuluse Spojené štáty plne podporili a poskytli jej krytie zo vzduchu. „Domnievame sa, že turecké hranice by mali byť kontrolované Tureckom,“ konštatoval.

Sýrska vláda odsúdila turecký vojenský zásah v krajine

Sýrska vláda odsúdila dnešnú vojenskú intervenciu Turecka v Sýrii a označila ju za hrubé porušenie sýrskej zvrchovanosti. Informovala o tom agentúra AP.

„Akýkoľvek zásah proti terorizmu na sýrskom území by mal byť vopred koordinovaný so sýrskou vládou a armádou,“ uvádza sa vo vyhlásení sýrskej vlády, ktoré priniesla štátna agentúra SANA. Sýrska vláda tiež vyzýva na okamžité ukončenie tureckej „agresie“, pre ktorú je boj proti terorizmu len zámienkou.

„Boj proti terorizmu nemožno viesť tak, že dôjde k vytlačeniu Islamského štátu (IS) a jeho nahradeniu inými teroristickými organizáciami priamo podporovanými Tureckom,“ uvádza sa vo vyhlásení tureckej vlády.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #radikáli #IS #vojenské letectvo