Francúzsky súd zrušil zákaz nosenia burkín na plážach

Francúzsky najvyšší správny súd pozastavil platnosť zákazu nosenia burkín na plážach, ktorý zaviedli takmer tri desiatky pobrežných miest a obcí. Súd rozhodoval o prípade jedného z miest. Francúzske médiá uviedli, že by sa však verdikt mal stať precedensom aj pre ostatných, niekoľko starostov, ktorých sa rozhodnutie konkrétne netýka, ale oznámilo, že zákazy neodvolajú. Predstavitelia moslimov aj obhajcovia ľudských práv zrušenie zákazu plaviek zakrývajúcich celé telo privítali, rovnako ako OSN.

26.08.2016 16:02 , aktualizované: 21:49
debata (105)

Na štátnu radu, ktorá v krajine zastáva rolu najvyššieho správneho súdu, sa obrátila pobúrená moslimská obec, ktorá zákaz označila za diskriminačný. O zrušenie zákazu požiadala tiež Liga pre ľudské práva.

Členovia rady im v piatkovom verdikte dali za pravdu, keď uviedli, že zákaz „vážne a zjavne nelegálne narúša základné slobody“. Rozhodnutie sa vzťahuje na jedno z letovísk na francúzskej riviére, mesto Villeneuve-Loubet. Jeho starosta nemal právo zakazovať nosenie týchto plaviek, ak kvôli nemu nehrozilo narušenie verejného poriadku, k čomu zjavne nedošlo, uvádza sa v rozhodnutí správnej justície.

Šéf francúzskej moslimskej rady Abdallah Zekri označil rozhodnutie súdu za „víťazstvo zdravého rozumu a práva“. Podobne reagovali aj zástupcovia francúzskych i medzinárodných ľudskoprávnych organizácií, ktorí zákaz napádali ako diskrimináciu. „Vynucovanie podobných zákazov vedie k zneužívaniu a ponižujúcemu zaobchádzaniu s moslimskými ženami a dievčatami,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ európskej sekcie Amnesty International John Dalhuisen.

Podľa denníka Le Figaro mal verdikt predstavovať precedens pre ostatné dotknuté mestá, medzi ktorými je napríklad Cannes.

Starosta severokorzického mesta Sisco sa však vzápätí po rozhodnutí vyjadril, že zákaz zrušiť nemieni. „U nás panuje veľmi, veľmi, veľmi silné napätie a ja (zákaz) neodvolám,“ povedal starosta Ange-Pierre Vivoni televízii BFM-TV. Tiež radnica mesta Nice oznámila agentúre AFP, že budú tak dlho proti ženám v burkinách zasahovať, kým sa ich zákaz tohto počínania nebude tiež konkrétne týkať. Podobne sa vyjadrilo aj vedenie mesta Fréjus, kde je starostom zástupca krajnej pravice.

Zákazy nosenia plaviek zakrývajúcich celé telo sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla, od polovice augusta potom mestské úrady za ich porušovanie vyberajú aj pokuty. Krok zdôvodňujú tým, že burkini príliš zdôrazňujú príslušnosť k náboženstvu, čo odporuje laickým zásadám republiky a môže narušiť verejný poriadok v situácii, keď sa krajina spamätáva z teroristických útokov spáchaných radikálnymi islamistami.

Činitelia socialistickej vlády sú v názoroch na zákaz rozdelení. Kým prezident François Hollande sa jednoznačne nevyjadril a premiér Manuel Valls ho obhajoval, niekoľko ministrov sa pustilo do jeho kritiky.

Pravicový exprezident a uchádzač o ďalší mandát hlavy štátu Nicolas Sarkozy naopak celkom jednoznačne zákaz podporil a uviedol, že v prípade svojho zvolenia presadí toto pravidlo pre celú krajinu. Vzhľadom na vyjadrenie najvyššieho správneho súdu je ale otázkou, či by mu to prešlo na ústavnom súde a či by k tomu získal väčšinu parlamentu.

Šéfka francúzskej krajnej pravice a ďalšia predpokladaná prezidentská kandidátka Marine Le Penová označila rozhodnutie súdu za „nijako prekvapivé“, však boj o uplatnenie zákazu nie je podľa nej na konci. „Burkiny budú zjavne jej súčasťou (kampane),“ uviedla s odkazom na blížiaci sa prezidentský súboj v budúcom roku.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #plavky #moslimka #burkini