Začala sa evakuácia povstalcov a civilistov z predmestia Damasku

Sýrski povstalci a civilisti sa začali evakuovať z damaského predmestia Dárajjá, a to na základe dohody s vládou. Informovali o tom dnes miestni aktivisti a člen vládneho rokovacieho tímu.

26.08.2016 16:46
debata (29)

Provládna televízia al-Majádín odvysielala zábery najmenej troch autobusov, ako odvážajú z Dárajjá mužov, ženy a deti. Túto štvrť sýrskeho hlavného mesta obliehali vládne sily štyri roky, pripomenula v dnešnej správe svetová agentúra DPA.

Povstaleckých bojovníkov majú dopraviť do severosýrskeho mesta Idlib ovládaného opozíciou, kým približne 4 000 civilistov bude podľa vládnych zdrojov prevezených do iných častí sýrskej metropoly Damask.

Sýrska vláda v súčasnosti znovu dosiahla alebo vyrokovala lokálne prímeria na väčšine okrajových území Damasku, ktoré sa vymkli spod jej kontroly už v začiatkoch päťročného konfliktu – aj keď opozícia vládu obviňuje, že za jej úspechom stojí taktika obliehania a vyhladovania.

OSN vyzvala na ochranu ľudí evakuovaných z Dárajjá

Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala na ochranu ľudí, ktorých evakuujú z predmestia sýrskej metropoly Damask Dárajjá, a zdôraznila, že odchod ľudí musí byť dobrovoľný. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vo vyhlásení, ktoré vydal úrad osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, sa uvádza, že o dohode dosiahnutej medzi povstaleckými frakciami a vládnymi silami v Dárajjá sa nikto s OSN neradil a organizáciu do rokovaní ani nezapojili.

Na základe dohody má byť z damaského predmestia evakuovaných približne 700 povstaleckých bojovníkov a 4000 civilistov. Spustošená Dárajjá bola najdlhšie obliehaným damaským predmestím, nachádzajúcim sa na juhozápade sýrskej metropoly.

Vyhlásenie OSN obsahuje aj upozornenie „Svet sa pozerá“. Situáciu v Dárajjá opisuje ako „mimoriadne vážnu“ a uvádza tiež, že je „tragédiou“, že nikto nikdy nedbal na opakované výzvy na zrušenie obliehania predmestia.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #evakuácia