Talianski hasiči našli v dedine po zemetrasení ďalšie telá

Talianski hasiči vyslobodili z trosiek v dedine Amatrice v centrálnej časti krajiny, ktorú pred piatimi dňami postihlo zničujúce zemetrasenie, ďalšie dve mŕtve telá. Bilancia obetí tak stúpla na 292, uviedla agentúra ANSA.

29.08.2016 17:36 , aktualizované: 20:20
taliansko, zemetrasenie Foto: ,
Po ničivom zemetrasení hasiči stále odpratávajú trosky v dedine Amatrice.
debata

Ráno našli záchranári telo ženy v sutinách hotela Roma, kde odstraňovanie odpadu trvá už tri dni. Žena spala na prvom poschodí, keď zemetrasenie so silou 6,2 stupňa nad ránom 24. augusta budovu úplne zničilo. Jej telo sa ocitlo pod štvormetrovou vrstvou sutín. Záchranári museli prerezať spadnuté nosníky budovy, ktoré im ležali v ceste. Aj ďalšiu obeť zrejme objavili v troskách toho istého hotela, úrady to však zatiaľ nepotvrdili.

Pátranie stále pokračuje po desiatich ľuďoch, ktorí sú nezvestní v obci Amatrice, kde bolo potvrdené 231 mŕtvych. Ďalších 11 zahynulo v Accumoli a 50 v Pescara del Tronto.

Približne 2 900 ľudí muselo opustiť svoje domovy po prvých otrasoch. Teraz žijú v núdzových stanových táboroch, kde býva pri nočných teplotách okolo desať stupňov Celzia. Do mesiaca ich chce vláda začať presťahovávať do drevených novostavieb. Tie by však mali byť všetky postavené až do troch až štyroch mesiacov. Navyše celkovo stratilo strechu nad hlavou vyše 10-tisíc ľudí; väčšina však našla miesto buď u príbuzných, alebo v penziónoch či kláštoroch.

Celkovo bolo zaznamenaných vyše 2-tisíc záchvevov v nasledujúcich hodinách aj dňoch. Najslabšie otrasy dosiahli silu 3,5 stupňa, upozornili úrady.

Ďalšie štátne pohreby a veľké smútočné ceremónie za obete sa v Amatrice uskutočnia v utorok večer. Pôvodne sa mal obrad konať v 60 kilometrov vzdialenom meste Rieti, ale pozostalí protestovali natoľko hlasno, že úrady nakoniec miesto konania pietneho aktu na poslednú chvíľu zmenili. „Pohreb obetí sa uskutoční v Amatrice, ako to požadoval starosta a celá obec. A je to tak správne,“ uviedol na twitteri taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý sa ceremónie osobne zúčastní.

Prvý štátny pohreb obetí zemetrasenia sa uskutočnil v sobotu v obci Ascoli Piceno, kde sa na smútočnej omši za 35 mŕtvych zúčastnili premiér Renzi aj taliansky prezident Sergio Mattarello.

Usporiadatelia medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, ktorý sa začína v stredu, oznámili, že rušia z úcty k obetiam úvodný galavečer s honosnou recepciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Amatrice