Francúzsko nechce pokračovať v rokovaniach o TTIP

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničia Matthias Fekl vyzval na pozastavenie rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a EÚ. Informuje o tom server politico.eu.

30.08.2016 10:47
TTIP, protest, socha slobody Foto:
Tlak na pozastavenie rokovaní o TTIP rastie.
debata (20)

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Matthias Fekl pre francúzsku tlačovú agentúru v utorok povedal: „Vo Francúzsku už na tieto rokovania neexistuje politická podpora.“

Návrh na nepokračovanie v týchto rozhovoroch bude podaný na stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bratislave, ktoré sa uskutoční na budúci mesiac.

Fekl pre rádio RMC zdôraznil, že vyjednávanie o TTIP prebieha v prospech Spojených štátov.

“Potrebujeme jasné a definitívne zastavenie týchto rokovaní, aby sme začali odznova na dobrom základe,” dodal Fekl.

Podpis TTIP by viedol k vytvoreniu najväčšej zóny voľného obchodu na svete. V posledných mesiacoch rástla kritika TTIP, predovšetkým v Nemecku a Francúzsku.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v pondelok označil projekt TTIP za neúspešný napriek tomu, že prebehlo 14 kôl rokovaní medzi zástupcami EÚ a USA.

“Vyjednávania s USA de facto zlyhali, pretože my, ako Európania, sa nepodvolíme americkým požiadavkám,” dodal Gabriel v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #TTIP #Matthias Fekl