Lokálna agentúra hlási smrť uzbeckého prezidenta Karimova, úrady mlčia

Uzbecký prezident Islam Karimov podľa tvrdení tamojšej tlačovej agentúry Fergana v pondelok zomrel. Úrady sa však zatiaľ k tejto správe nevyjadrili a oficiálne stále platia pondelňajšie informácie dcéry hlavy štátu, že Karimov utrpel v sobotu krvácanie do mozgu a je v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Rusko správy o úmrtí dlhoročného uzbeckého prezidenta poprelo.

30.08.2016 13:09 , aktualizované: 22:30
UZBEKISTAN-PRESIDENT/ Foto: ,
Uzbecký prezident Islam Karimov.
debata (41)

„Smrť Islama Karimova podľa zdrojov Fergany nastala o 15–16 hodine taškentského času (12:30 SELČ),“ napísala na svojom webe agentúra v pondelok neskoro večer a zároveň zverejnila nekrológ dlhoročného autoritárskeho vodcu. Medzitým správu o úmrtí prevzali a potom zase popreli ďalšie médiá.

Kremeľ ústami prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova uviedol, že nemá nové informácie o stave uzbeckého prezidenta, a tak vychádza z toho, že nočné správy o jeho úmrtí sa nepotvrdili.

Prvá informáciu o zrejme vážnych zdravotných problémoch prezidenta oznámila uzbecká vláda v nedeľu, keď bez bližších podrobností oznámila, že Karimova hospitalizovali a podľa špecialistov jeho „zdravotná prehliadka a ďalšie ošetrovanie zaberú nejaký čas“.

V pondelok potom Karimovova dcéra na sociálnej sieti Instagram spresnila, že jej otec v sobotu ráno utrpel krvácanie do mozgu. „Bol hospitalizovaný a je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je hodnotený ako stabilný. V tejto chvíli je príliš skoro na akékoľvek prognózy,“ napísala.

Neistotu prehĺbili správy médií, že úrady bez udania dôvodu zrušili oslavy nezávislosti jednej z bývalých sovietskych republík, pri ktorých býval Karimov hlavným rečníkom. Neskôr hovorca organizačného výboru oznámil, že zrušený bol len stredajší slávnostný koncert, ostatné akcie pôjdu 31. augusta a 1. septembra podľa plánu, vrátane udeľovania medailí pri príležitosti 25 rokov nezávislosti.

Situáciu v krajine ovládanej autoritárskym režimom zrejme dokresľuje aj príhoda na jednom z verejných miest metropoly. „Predavači v jednej z hlavných tržníc Taškentu hádzali prázdne fľaše od minerálky po návštevníkovi, ktorý sa chválil, že presne vie, že prezident Karimov zomrel o druhej v noci,“ napísal ruský spravodajský server Lenta s odvolaním sa na miestne médiá. Zúriví trhovci sa návštevníkovi bazára vyhrážali, že mu polámu hnáty, ak neprestane šíriť fámy.

Karimov stojí na čele bývalej sovietskej republiky, ktorá získala nezávislosť v roku 1991, od roku 1990. Je prvým prezidentom nezávislého Uzbekistanu a mnohí pozorovatelia ho považujú za skorumpovaného. Predtým zastával funkciu prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Uzbekistanu. Jeho zdravotný stav a správy o smrti vyvolávajú na uzbeckej politickej scéne otázky, kto by ho po 26 rokoch pri moci mohol nahradiť.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Islam Karimov